U općini sa 190 bazena otvoreno još 24 kuća za odmor

Na području savičentske općine ima oko 190 bazena (D. ŠTIFANIĆ)
Na području savičentske općine ima oko 190 bazena (D. ŠTIFANIĆ)

Dok ponegdje na istarskoj obali kukaju za prošlogodišnjim turističkim rezultatima, na području Svetvinčenta bilježe 43 posto više dolazaka i 42 posto više noćenja u odnosu na prvih šest mjeseci 2015. godine.

Prema podacima Deana Pustijanca, direktora Turističke zajednice Svetvinčenat, do konca lipnja, dakle danas, ostvareno je 2.680 dolazaka i 20.657 noćenja, za razliku od lani kada je u istom razdoblju Savičentu posjetilo 1.876 gostiju s 14.520 noćenja. Izuzetni rezultati, ali i trend koji traje već nekoliko godina, posljedica su uglavnom povećanja kapaciteta - u ovoj godini na području općine ima 24 novokategorizirana objekta sa 132 ležaja, od čega 15 kuća za odmor te devet apartmana.

Stare i nove kuće

Puno je to, ako se zna da općina Svetvinčenat, na čijem području trenutno boravi 600-tinjak gostiju, ima ukupno 240 objekata s oko 1.500 glavnih i 350 pomoćnih ležaja. Još je zanimljiviji podatak da je na njenom području, koje nastanjuje 2,3 tisuće ljudi, nalazi oko 190 bazena!

- Većinom se obnavljaju stare kuće, ali i grade novi objekti. Uglavnom je riječ o kućama za odmor s bazenima. Trend je stavljanje neiskorištenih objekata u komercijalne svrhe, i to investitorima uglavnom nije osnovna djelatnost, već dodatni prihod uz redovni posao, kaže Pustijanac. Ruralni turizam u kombinaciji s bogatstvom ljetnih kulturnih i zabavnih manifestacija, postao je zaštitni znak Savičente. Koncem srpnja odvija se legendarni Festival plesa i neverbalnog kazališta, početkom srpnja ide Srednjovjekovni festival, za rujan je prebačen tradicionalni Festival sira. A tu je  i niz manjih programa, ogromno bogatstvo kulturno-povijesne baštine i neosporne draži istarskog zaleđa kao garancija sve boljih rezultata.

Ipak, pojedini iznajmljivači navode da popunjenost njihovih objekata stagnira, a rezultati nisu pokazatelj sezone već novih kapaciteta. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter