U općini Raša enduro utrke nisu dobrodošle

Enduro utrka "No fear No limits 2012." vozila se i zgradom Prvomajske
Enduro utrka "No fear No limits 2012." vozila se i zgradom Prvomajske

Od 2005. godine pokušavao sam uspostaviti komunikaciju s predstavnicima Općine Raša. Dolaskom na vlast načelnice Glorije Paliska Bolterstein komunikacija je konačno i postignuta, a onda nam se poput hladnog tuša servira mišljenje općinskih vijećnika, doneseno na posljednjoj sjednici o zabrani enduro utrka i treninga, rekao je na konferenciji za novinare Alen Kiršić, predsjednik Enduro Istra Teama - organizatora utrke No fear no limits koja se održava već devet godina. Konferenciji su prisustvovali i dopredsjednik kluba Michele Dagostin, te vijećnici Ivan Mohorović (HDZ) i Šućuralija Bašić (Nezavisni).

Nije bilo incidenata

Kiršić je pojasnio kako se u Hrvatskoj organizira samo pet ovakvih utrka, a ova u Raši je jedna od većih. Ovim sportom bave se pojedinci dobre platežne moći, u Raši ih je ove godine boravilo 270. Svi oni moraju negdje spavati, hraniti se, pa i izaći, stoga sredina u kojoj borave ima od njih neke koristi, nastavio je Kiršić.

Vijećnici Mohorović i Bašić dali su podršku organizatoru, pa se Bašić pita je li vijeće donijelo mišljenje shodno statutu i poslovniku  "jer odluka  o zabrani nije unijeta u dnevni red, već se o njoj raspravljalo u sklopu vijećničkih pitanja, da bi kasnije bilo i glasanje o istoj,  pojasnio je Bašić, te je zatražio očitovanje općinskih pravnih službi.

Alen Kiršić, rekao  je kako posljednjih deset godina organiziraju uspješne utrke u Raši, te manifestaciju nije nikada pratio nikakav incident, kako na stazi tako ni u popratnim aktivnostima oko staze.

Iznio je čitavu kronologiju događaja koja je slijedila nakon prošlogodišnje utrke, a sve u cilju, kako veli, stvaranja boljih uvjeta oko organizacije utrke.

Što se suglasnosti Općine o korištenju terena tiče, Kiršić veli, da i taj dio priče ima podugački rasplet. Prema njegovim riječima, suglasnost je davno zatražena. Uvjetnu suglasnost načelnice dobili smo tjedan dana prije zakazane utrke te se od nas tražilo da pribavimo i suglasnost Lovačkog društva kao i Hrvatskih šuma, no rokovi za ostale suglasnosti bili su prekratki, te ih nismo uspjeli dobiti, jer suglasnost Hrvatskih šuma iziskuje tri do šest mjeseci.

Da podsjetimo kako su raški vijećnici na posljednjoj sjednici vijeća bili mišljenja da se utrka i treninzi zabrane. Naime vijećnik Dalibor Kvaternik (SDP) te Moreno Šišović (IDS) predložili su vijeću da se zbog stalnog i burnog negodovanja mještana općine i cijele  Raše te nedostatka nekih suglasnosti, bez kojih organizator ipak održava utrku, glasa o zabrani održavanja utrke. Svi prisutni vijećnici, (Mohorović nije bio na sjednici) osim Šućuralije Bašića, bili su istog mišljenja. Jedino je Bašić ostao pri glasanju suzdržan te predložio da se organizator pozove na vijeće i obrazloži zašto se nije pridržavao nekih zakona. Naime, kako je rekla načelnica Glorija Paliska Bolterstein, ona je posljednju utrku podržala uz uvjet da organizator pribavi i sve ostale dozvole.

Potpredsjednik vijeća Danijel  Fonović (IDS), rekao je kako za posljednju utrku nisu bile ishodovane dozvole Hrvatskih šuma i Lovačkog društva. Vijećnik Aleks Bedrina bio je stava kako je vijeće u više navrata izigrano od organizatora, što nije ni fer ni korektno.

- Organizator je bio upozoren u više navrata da uz dozvolu ovog vijeća mora imati i sve ostale dozvole za održavanje utrke, ali je to redovito ignorirao, da ne kažem kako nas je „vukao za nos“, stoga sam mišljenja da se utrka zabrani, rekao je Bedrina.

Načelnica, Glorija Paliska Bolterstein nam je pak rekla, kako Odlukom o uređenju prometa na području Općine Raša, koju je Općinsko vijeće donijelo prije godinu i pol, u općini na javnim prometnim površinama nisu dozvoljene cross, off road, sportske i enduro vožnje. Istom je odlukom propisano da se takve vožnje, iznimno, mogu dozvoliti uz prethodnu suglasnost općinske načelnice na nerazvrstanim cestama i javno prometnim površinama u vlasništvu Općine Raša.

Iznimna suglasnost

-Rasprava o nedavno održanoj enduro utrci „No Fear No Limits“ i pritužbama mještana na nju, koja se povela na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, potaknula me da od vijećnika tražim stav o toj manifestaciji. Željela sam čuti njihovo mišljenje koje ću svakako uvažiti u kontekstu mog ovlaštenja da iznimno mogu izdati suglasnost za održavanje enduro utrka. Nikome nije bila želja izglasavati nekakvu novu odluku jer je ona apsolutno nepotrebna. Što se tiče pritužbi članova Moto kluba Enduro Istra Team da su moju uvjetnu suglasnost dobili kasno, pa nisu stigli ishodovati sve ostale potrebne dozvole, riječ je o promašenom opravdanju. Naime, suglasnost je izdana pravodobno, a tako iskusan organizator trebao bi znati koje su mu sve dozvole potrebne za takvu manifestaciju, koju je organizirao deveti put, zaključila je Paliska Bolterstein. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter