U općini Medulin selektira se 30 posto otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medulinsko komunalno poduzeće Med eko servis u prošloj je godini prikupilo 7.180 tona otpada, od čega se najveći dio, 4.956 tona ili 69 posto, odnosni na komunalni otpad. S druge strane, izdvojeno je 31 posto ili 2.223 tone otpada. U izvješću podnesenom Općinskom vijeću Medulina predsjednik Uprave tvrtke Edo Krajcar ustvrdio je da količina prikupljenog otpada značajno raste, gotovo deset posto u odnosu na 2015. godinu, kada je prikupljeno 6.528 tona. Iako još uvijek visok, udio miješanog otpada u ukupnoj količini smanjen je sa 76 na 69 posto, dok udio odvojenih vrsta otpada raste. Usporedbe radi, 2013. godine selektirano je svega dva posto, da bi lani taj udio skočio na 31 posto.

Skupljeno 1.996 tona glomaznog otpada

Nadalje, lani je skupljeno čak 1.996 tona glomaznog otpada, 117 tona papira i kartona, 47 tona plastike, 16 tona metala, šest tona odbačene elektronske opreme, a prikupljeno je i gotovo osam tona istrošenih automobilskih guma.

Pilot projekt odvojenog prikupljanja koji je, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, počeo 2015. godine u Vinkuranu, Vintijanu, Valbonaši, Pješčanoj Uvali i Pomeru, nastavljen je i lani uključivanjem Banjola i Volma.

Samo u tim naseljima do konca prošle godine primarnom je selekcijom prikupljeno 45 tona plastike, 73 posto ukupne količine plastike skupljene u cijeloj općini.

- Rezultati provođenja projekta skupljanja odvojenog otpada po modelu "od vrata do vrata" pokazuju da se smanjuje udio miješanog komunalnog, a povećava udio odvojenih vrsta otpada, osobito papira i kartona, odnosno biorazgradivog otpada, što je u skladu sa zakonom, kaže Krajcar.

Sabirna stanica i reciklažno dvorište

Ove godine najavljuje uključivanje Premanture i Medulina u model "od vrata do vrata", a stanovništvo je o tome informirano na više edukativnih radionica. Uz ovaj model, u siječnju ove godine uvedeno je mobilno reciklažno dvorište na sedam lokacija. Riječ je o pokretnoj jedinici koja služi za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstva, poput lijekova, starih baterija, papira, metala, žarulja, odjeće, stakla i elektroničke opreme.

- Med eko servis taj otpad privremeno skladišti u sabirnoj stanici Kamik, te ga otprema ovlaštenim tvrtkama. Pored stanice, na površini od oko 4,5 tisuća kvadrata, na zemljištu koje je država darovala Općini Medulin, uskoro će se izgraditi reciklažno dvorište, za koje je ishođena građevinska dozvola. U dvorištu, koje će biti ograđeno i nadzirano, te vizualno zaštićeno zelenim pojasom, bit će smješteni zatvoreni kontejneri i natkrivena spremišta, te neće biti neugodnih mirisa, niti rasutog otpada po okolišu, napominju u Med eku.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)











Podijeli: Facebook Twiter