U opcini Marcana još jedan kamenolom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stari kamenolom na podrucju zvanom Draga, nedaleko od Velih Vareški, uskoro bi ponovo mogao proraditi. Potvrdio nam je to i Karmel Krebel, direktor tvrtke Kamen Pazin, koja je otkupila suvlasnicki dio zemljišta od propalog Industrochema, tocnije od austrijskog koncerna Omnya group, koja je svoje poslovanje zbog nižih troškova lani odlucila preseliti u Srbiju.

Kamen Pazin, tvrtka koja je bila partner u ovom projektu, namjerava nastaviti svoju aktivnost i na povecem podrucju izmedu Marcane i Muntica eksploatirati vrlo vrijedan ukrasni kamen.

- Istražna bušenja i analize su vec obavljene, izradili smo i studiju o utjecaju na okoliš, no još nas ceka jako puno papirologije do konacnog dobivanja koncesije i pocetka rada kamenoloma. Iako je Industrochem vec bio ishodovao sve potrebne dozvole, mi sad moramo ponovo prikupljati sve dokumente, rekao je Krebel.

Eksploatacijsko polje Marcana prostire se na površini od 42 hektara i na njemu je potvrdena prisutnost cak 3,3 milijuna kubicnih metara tehnicko-gradevnog kamena i 2,1 milijun kubicnih metara rezervi arhitektonsko-gradevnog kamena. Navodno se zaista radi o kvalitetnom i traženom ukrasnom kamenu od kojeg je sagradena i poznata zgrada austrijskog parlamenta u Becu.

Ovaj su podatak, dodaje Krebel, neki od zainteresiranih inozemnih ulagaca pronašli u arhivima i stupili u kontakt s uspješnom pazinskom tvrtkom na gospodarskom sajmu u Veroni.

S obzirom na velik interes za istarskim kamenom u inozemstvu, ne cudi što se Kamen Pazin trudi ponovo otvoriti eksploatacijsko polje s kojega se kamen nekad vadio i konjskim zapregama odvozio do najbliže luke, vjerojatno one u Raklju, još od rimskih vremena pa sve do Drugog svjetskog rata.

U ravnini s ovim kamenolomom ali malo sjevernije, pozicionirano je još jedno vrijedno eksploatacijsko polje, u blizini Prodola, za koje je Kamen Pazin takoder iskazao interes. Pokretanjem posla naspomenuta dva polja, pazinska bi tvrtka sa sadašnjih pet posao proširila na cak sedam kamenoloma diljem Istre. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter