U Opatiji prvenstvo sommeliera Hrvatske

Finalno natjecanje počinje danas u 19 sati (Arhiva)
Finalno natjecanje počinje danas u 19 sati (Arhiva)

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba jučer je u Opatiji otvoreno dvodnevno 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2016. Prvenstvo, koje se održava u hotelu Ambasador, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije, a počelo je jučer četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od pismenog i praktičnog dijela.

Pismeni ispit obuhvaća pitanja iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva, te pitanja iz struke (zadaća sommeliera, osnovni pribor, posluživanje vina, dekantiranje…). Uslijedio je praktični dio, koji se sastoji se od degustacije "na slijepo" te pisanog opisa jednog bijelog i jednog crvenog vina. Kandidat je, naime, dužan ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, proizvođača, godine berbe, trajnosti i preporuke uz jelo.

U polufinale ulazi 12 natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu, a discipline su: pismeni test na engleskom jeziku u kojem se propituju znanja o svjetskim vinima te o najpoznatijim vinskim regijama Europe i Svijeta; prepoznavanje tri vina i dva žestoka alkoholna pića; komentiranje slaganja jela i vina na konkretnim primjerima, te predstavljanje, otvaranje i posluživanje vina gostima.

Danas će u finalnom dijelu nastupiti tri najbolja sommeliera, prema rezultatima iz četvrtfinala i polufinala. Oni će pred publikom pokazati svoje umijeće u predstavljanju i otvaranju pjenušca, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, kreaciji tematskih menua… Finalni dio natjecanja počinje u 18 sati i otvoren je za publiku.

Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 36 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima, konobama ili u wine barovima. Među njima su i brojni natjecatelji iz istarskih hotela i restorana. Pobjednik ovogodišnjeg prvenstva sommeliera Hrvatske predstavljat će Hrvatsku na Europskom prvenstvu sommeliera koje će se održati u svibnja 2017. u Beču a pobjednika očekuje i stručno putovanje u regiju Champagne na koje ga vodi tvrtka MIVA.

Prošlogodišnji naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Filip Savić, sommelier Maistrinog hotela Monte Mulini. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter