U Opatiji novi studij posvećen zdravstvenom turizmu

Wellness centar Sol Garden Istra (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Wellness centar Sol Garden Istra (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Nije nikakva novost da u Istru već godinama Talijani, Nijemci i Britanci dolaze popravljati zube za vrijeme svog godišnjeg odmora. Zdravstveni je turizam na Poluotoku u porastu, posebice dentalni. Također, sve je više wellness sadržaja i ponude, prije svega u hotelima. Ipak, Istra, kao ni ostatak Hrvatske nema profiliranu ponudu zdravstvenog turizma, niti ga kao takvog predstavlja u inozemstvu. A kako se nedavno moglo čuti na jednom turističkom skupu, zdravstveni je turizam uz aktivni odmor i kulturni turizam jedan od najbrže rastućih oblika turizma u svijetu koji mogu produžiti sezonu.

Interes za zdravstveni turizam godišnje raste više od 20 posto, u čemu prednjače istočne, uglavnom egzotične destinacije. Njihov je osnovni nedostatak udaljenost, što je prednost Hrvatske, posebice Istre i Kvarnera. Zato je vijest o novom studiju posvećenom upravo ovom obliku turizma na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu dobra vijest.

Prijave za novi studij traju do kraja listopada, a pokrenuli su ga već spomenuti fakultet s Medicinskim i Filozofskim fakultetom. Dosad se prijavilo tek dvadesetak zainteresiranih, i to najmanje s područja Istre i Kvarnera.

Novi interdisciplinarni specijalistički studij djeluje uz potporu Referentnog centra za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravlja, i u suradnji s domaćim i stranim visokoškolskim institucijama u kojima će se odvijati praktični rad, saznajemo iz opatijskog fakulteta.

Studij traje dvije godine, a upisati se mogu svi sa završenim diplomskim sveučilišnim studijem i 300 ECTS bodova ili visokom spremom prema ranijim propisima. Studenti prvo slušaju one predmete kojima nadoknađuju znanja koja im nedostaju. Uz uvodne i obavezne predmete student bira i šest izbornih predmeta koji čine 33 posto nastavnog programa.

Studij će voditi prof.dr.sc. Milena Peršić koja ističe kako je njegovo pokretanje bilo motivirano spoznajom da u državi postoje vrhunski stručnjaci u području zdravstva, turizma i srodnih područja, ali da im nedostaju interdisciplinarna znanja.

Prof.dr. Amir Muzur s Medicinskog fakulteta u Rijeci, koji je zajedno s Peršić inicirao ovaj studij i koji će biti jedan od predavača veli da će prva godina studija biti teoretska, dok će se druga posvetiti praksi te da su im kao uzor poslužili slični studiji u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj.

U ovaj interdisciplinarni studij uključen je i riječki Filozofski fakultet, a jedan od predavača bit će i Zoran Sušanj s Odsjeka za psihologiju. (B. BAN) 


Podijeli: Facebook Twiter