U ogledu s Dinamom Puljani se organizirano branili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvjerljiviji u defenzivi s Dinamom negoli u ofenzivi sa slabijima

Nakon visokog poraza od Intera i dva neuvjerljiva nastupa protiv Zagreba, nogometaši Istre 1961 u Maksimir su ispraćeni na još jedan put bez nade. Tako, međutim, nisu odigrali. Na travnjaku s kojeg su se dosad uglavnom vraćali pune mreže, držali su "zeleno-žuti" pozitivan omjer sve do 82. minute utakmice kad je trenutak nepažnje omogućio Fernandesu da spriječi novi posrtaj Dinama. Prvak se provukao, a Istra izgubila i treću gostujuću utakmicu zaredom. Ali..

Puljani od povratka u Prvu HNL 2009. godine, počevši upravo od premijernog debakla u dvoboju s Dinamom (7:1), u prosjeku na Maksimiru primaju više od tri i pol pogotka po utakmici, pa se kroz taj podatak ovaj poraz ogledava u sasvim drugom svjetlu. On kao takav, minimalan, nudi prilično pozitivnih konotacija, bez obzira što bi objektivno trebalo žaliti za propuštenom prilikom.

Premda Robert Rubčić nije odustao od igre s dva napadača, manjak igrača u veznoj liniji Istre 1961 nije se negativno odrazio na propusnost defenzivnog bloka. Uz nešto agresivniju postavu, Puljani su se organizirano branili i povremeno izlazili u kontranapade, uglavnom potezom Vuković-Bouhna, pa prema dvojici napadača koji su prijetili zadnjoj liniji Dinama, ali ne i vrataru Eduardu, osim u 72. minuti kad je Nikolić propustio jed(i)nu konkretnu šansu.

Ipak, uzela je takva igra svoje, kako vrijeme i prostor, tako i snagu "dinamovcima" koji su, suspregnuti psihološkim pritiskom bodovnog stanja na kakav nisu navikli, bili nedovoljno koncentrirani da pronađu pukotine u pulskoj obrani. Ne zato što ih nije bilo, ali svakako zato što su svedene na minimum.

Dinamo je očekivano bio dominantan, zaredao s nekoliko dobrih prilika, ali ključno je da ih nije uspijevao kapitalizirati. Pozornost je stoga na obrani Istre 1961, a uz iznenadan izbor vratara Ivušića umjesto iskusnog Iveše, što se unatoč nervoznom ulasku u susret nije pokazalo spornim potezom, zanimljivo je bilo vidjeti reakciju stoperskog para Hadžić-Gojković. Ne treba zanemariti doprinos bokova i prednjeg bloka (Tomić, Vuković), no oba su stopera zaslužila stisak ruke, manjak iskustva nije se osjetio bez obzira što je s druge strane vrebao najučinkovitiji napad Prve HNL. Potvrdio je to, uostalom, i trener Rubčić nakon utakmice.

- Stoperima sam itekako zadovoljan, radi se o mladim igračima koji dugo nisu igrali, mislim da su pokazali da imamo rješenja za duži period na tim osjetljivim pozicijama - kazao je
 

Dao je naslutiti time, kao i nekim kadrovskim promjenama, da bi preostalo vrijeme do zimske stanke dobrim dijelom moglo poslužiti i kao selektivno iskušenje za pojedina mjesta u momčadi

U pohvale na račun izdržljivosti obrane bitno je ukomponirati i dojam da je Istra 1961 kudikamo uvjerljivije ostvarivala defenzivne zamisli u minuloj utakmici s Dinamom, negoli ofenzivna nastojanja u nekim prethodnim ispitima. (D. RAMIĆ KOVAČIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter