U odnosu na nekad, danas je u Castropoli pjesma

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Godinu dana od uvođenja nove regulacije prometa u jednoj od ulica užeg centra Pule, Castropole, čini se kako se situacija konačno, i trajno, pozitivno riješena.

Stanovnici Castropole u više su navrata izražavali zabrinutost i protivljenje mogućnošću da se u njihovoj ulici parkiraju građani koji ne žive u blizini, što je dovelo do značajnog smanjenja mogućnosti za stanare da pronađu svoje parkirališno mjesto pa je Grad Pula je nakon provedenog istraživanja donio odluku o novoj regulaciji prometovanja. Promet je najviše trpio za vrijeme ljetnih mjeseci kada su se stvarale velike gužve, a nervoza samih vozača znala je eskalirati i do fizičkih sukoba.

Tako je prije godinu dana Grad uveo sustavnu kontrolu ulica u užem gradskom prstenu. Akcija povećanja sigurnosti prometa provodila se kontinuirano i planski nekoliko tjedana, a intencija nije bila kažnjavanje već isključivo uvođenje reda.

U novom sustavu prometovanju fokus je bio usmjeren na osiguravanje dostatnog broja parkirališnih mjesta koja su osigurana kupnjom povoljne povlaštene parkirne karte, kao i uređenje prometa u cijeloj dužini ove polukružne ulice. Prva faza uvođenja novog prometovanja, nakon informiranja javnosti i postavljanja nove regulacije i prometnih znakova, podrazumijevala je provođenje redovitih kontrola u ulici Castropola gdje se na svako nepropisno parkirano vozilo najprije postavilo upozorenja koje nije podlijegalo novčanoj kazni, kako bi vlasnika vozila na vrijeme upozorili s počinjenim prekršajem.

Direktor Pula parkinga Branislav Bojanić kaže da je parkiranje u Castropoli dugo godina bio veliki problem.

- Taj smo problem, nakon dugo godina, u suradnji sa samim stanarima, uspjeli riješiti. Drago mi je da su građani to prepoznali i da je danas situacija puno bolja. Sličan primjer vrijedi i za neke druge ulice gdje se uvelo reda, poput Zadarske ili Nezakcijske, gdje se racionalnijim korištenjem javne površine za parkiranje uspjelo osigurati i veći broj parking mjesta i povećati sigurnost u prometu, kaže Bojanić. (Cristian Bruno GALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter