U ocekivanju snijega ili tek pahulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoce li snijeg ovih dana padati i na jugu Istre i u Puli te hoce li, kao i lanjske godine, izazvati potpuni prometni kolaps, pitanje je koje muci mnoge. Prema prognozama, on se ocekuje u petak i subotu. No, po svemu sudeci, prometnu situaciju bi, prije novoga radnoga tjedna, mogla spasiti kiša.

Doduše, snijega je posljednjih dana u unutrašnjosti Istre vec bilo, no u kolicinama koje nisu donijele vece teškoce.

Kako doznajemo od Olivera Orlica, dežurnog meteorologa iz Zracne luke Pula, u Istri ce u petak i subotu snijega zasigurno biti, no on ce biti obilniji na sjeveru Istre i njenoj unutrašnjosti, dok se uz more ocekuje pokoja pahulja, no ne i obilniji snježni pokrivac kao lanjske godine. Barem ne još!

- Prema novim podacima, u petak ce zapuhati jugo i prije jaceg naoblacenja podignuti temperaturu pa snijega uz more vjerojatno nece biti. Ipak, u drugom dijelu dana, a posebice tijekom noci, opet ce okrenuti na buru, a temperature ce pasti. Stoga se u noci s petka na subotu te u subotnjim jutarnjim satima slab snijeg može ocekivati i u Puli, naveo je Orlic.

Bez obzira na to koliko snijega palo, iz HAK-a podsjecaju da se na put ne krece bez zimske opreme (cetiri zimske gume, ili cetiri ljetne s minimalnim utorom profila cetiri milimetra, te u prtljažniku s lancima za snijeg za pogonske kotace). Na snježnim i ledenim kolnicima treba obvezno ukljuciti kratka svjetla, izbjegavati nagla kocenja i ubrzanja ili nagle pokrete upravljacem. Radi sigurnije vožnje, valja držati veci razmak izmedu vozila, osobito u koloni, a posebno oprezno voziti preko mostova i vijadukata.


Podijeli: Facebook Twiter