U ocekivanju pada satelita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Satelit UARS velik kao autobus i težak gotovo 6 tona, ostaje vrlo nepredvidljiv samo nekoliko sati prije završetka njegovog 20-godišnjeg života u zemljinoj orbiti, a njegove krhotine mogle bi pasti na Zemlju bilo gdje od zamrznutog sjevera do ledenog oceana na kraju Južne Amerike tijekom subote. Divovski NASA-in satelit cije su funkcije otkazale trebao bi pasti na Zemlju u petak u vecernjim satima ili u ranim satima u subotu po našem vremenu.

U petak je NASA objavila novu prognozu po kojoj su Sjedinjene Države još uvijek u igri, ali s niskom vjerojatnošcu da postanu mjesto pada satelita nad kojim je NASA izgubila kontrolu.

"Putanja satelita ili konfiguracija se ocito promijenila i sada on usporava svoj pad", objavila je NASA na svojoj web stranici.

UARS obleti Zemlju za nešto više od sat i pol. Male promjene u vremenu ulaska u atmosferu rezultirat ce tisucama kilometara razlike u lokaciji pada krhotina, za koje je NASA predvidjela da ce se rasuti u pojasu duljine oko 800 km.

U petak ujutro satelit je bio samo 160 km iznad Zemlje, objavila je NASA. On stalno gubi na brzini i visini, a kada bude na 68 km iznad površine, vjerojatno ce se raspasti zbog topljenja aluminijskog okvira, izjavio je Bill Ailor, inženjer tvrtke Aerospace koja prati satelit.

NASA ocekuje da ce se UARS raspasti na oko 100 komada u vatrenoj kugli na nebu, koja ce se vidjeti sa stotina kilometara udaljenosti. Oko 26 komada trebalo bi preživjeti usijanje kod ulaska u atmosferu i pasti na tlo, s najvecim komadom koji bi težio oko 135 kg. Ti su komadi od celika, titana i berilija i nece se rastaliti, a najlakši ce težiti oko 5 kg.

Buduci da je vecina površine planeta otvoreni ocean, malo je vjerojatno da ce bilo tko biti ozlijeden, navodi NASA-e, koja je izracunala kako su izgledi da komad satelita pogodi nekog od 7 milijardi Zemljana, 1:3200.

Tvrtka Aerospace je u petak ujutro prognozirala da ce krhotine satelita najvjerojatnije pasti na jugu Sahare u petak navecer po istocnoamerickom vremenu, odnosno rano u subotu po srednjoeuropskom. To predvidanje se temelji na podacima pracenja americkog Ratnog zrakoplovstva, no svako predvidanje u posljednjih je nekoliko dana bilo dramaticno mijenjano zbog nepravilne putanje pada satelita prema Zemlji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter