U ocekivanju novih kiša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlo je tocno godinu dana od zanimljivog, ali i vrlo neugodnog fenomena do kojeg je došlo prilikom velikog podizanja mora i njegovog izlijevanja na obale sjevernog Jadrana. Zabilježeno je to u jutarnjim satima prvoga dana prošlogodišnjeg prosinca. Od tog neugodnog dogadaja do danas na ovim je podrucjima zabilježeno niz vremenskih nepogoda sa štetnim posljedicama.

Podsjetimo se jakih kiša tijekom prošlogodišnjeg prosinca i velikih poplava u dolini Raše i u centralnoj Istri. Potom dugotrajna ljetna suša koja je pogodila veci dio Istre, posebno jug. Grad Pula posebno ce se sjecati nekoliko jakih kiša i poplava. No ove je godine bilo i puno lijepog i ugodnog vremena, posebno se to odnosi na dio proljeca i pocetka jeseni.

Sada dugotrajna anticiklona uz puno vlage u prizemnim slojevima atmosfere pogoduje stvaranju niske naoblake. Uz pravo jesensko vrijeme vrijedno je spomenuti da se gotovo na citavom poluotoku temperature zraka još niti jednom nisu spustile ispod ništice. O stanju vremenskih prilika u Istri u posljednjih mjesec dana najbolje pokazuje podatak da nije zabilježen niti jedan potpuno suncani dan.

Odredena je promjena vec zapocela, stabilna anticiklona sve ce cešce ustupati mjesto sredozemnim ciklonama koje ce na ova podrucja ponovno donijeti cešce i obilnije oborine, jake južne vjetrove i postupan pad temperatura zraka. Jako jugo i dosta kiše obilježiti ce sam pocetak prosinca, slicno ce se vrijeme nastaviti i veci dio prosinca. Mogu li se ponoviti prošlogodišnje nevolje? Nemoguce je tocno predvidjeti ali sigurno je potreban oprez.

Jaca zahladenja ce, kao i obicno, stici u drugoj polovici prosinca, a s njima i toliko željno ocekivana bura. Uskoro slijedi i zima, predvidamo još jednu u nizu koja nece biti previše hladna.


Podijeli: Facebook Twiter