U ocekivanju ljeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strpljenje je svima pri kraju, nestabilne vremenske prilike i svakodnevne kiše koje nas prate od samog pocetka svibnja pokvarile su pravi proljetni ugodaj.

Umjesto otvaranja sezone kupanja, posljednjih nam je dana cesto potrebno grijanje, a od kišobrana se, takoreci, i ne odvajamo. Svi se pozivaju na neke davne godine kad je to bilo sasvim drukcije, tijekom svibnja smo se kupali i suncali, a kišnih dana skoro da i nije bilo!

Podaci o vremenskim prilikama tijekom svibnja govore drukcije: peti mjesec u godini izrazito je nestabilan proljetni mjesec, izmjenjuju se topli i ugodni dani s jacim ili slabijim zahladenjima u kojima nas vrijeme podsjeca da do pravoga ljeta još treba pricekati.

Slicno je i s oborinama: u prosjeku tijekom mjeseca svibnja padne nešto manje od 100 litara kiše po metru cetvornom, zabilježeni su slucajevi da je palo i blizu 200 litara, s druge strane, u nekoliko je navrata kiše bilo malo, manje od pet litara po metru cetvornom.

Prva polovica ovogodišnjeg svibnja svakako je iznadprosjecno kišovita i nekoliko stupnjeva svježija od dugogodišnjeg prosjeka. To pokazuju izmjerene kolicine kiše, izmedu 90 i 110 litara po metru cetvornom, i cak 16 kišnih dana od pocetka mjeseca. Prosjecne temperature zraka su oko tri stupnja niže od ocekivanih, a samo dva prava suncana dana daleko su premalo za prvu polovicu svibnja.

Lijepo se ovdje podsjetiti na prošlogodišnji svibanj, koji je po svemu bio pravi ljetni mjesec sa samo dva kišna dana, 20 suncanih dana i najvišim temperaturama zraka iznad 33 stupnja. To je bio rijetki izuzetak u dugom nizu pracenja i bilježenja meteoroloških podataka u Istri.

Ranije prognoze vremena najavljivale su vrlo promjenjivo i nestabilno vrijeme u prvoj polovici svibnja te znatno stabilnije i toplije u drugoj polovici. Te se prognoze u potpunosti ostvaruju, dugi kišni period je pri kraju, vremenske ce se prilike iducih dana postupno stabilizirati, a vrijeme ce do kraja mjeseca biti sve toplije i suncanije.

Posebno treba napomenuti da je došao kraj svakodnevnim kišama, njih ce do kraja mjeseca biti sve manje ili ih možda uopce nece biti.

Buduci da je nakon duge i hladne zime i pocetak proljetnog vremena zakasnio 10-ak dana, ocekivano je da bar toliko zakasne i visoke ljetne temperature koje se posljednjih dana toliko željno ocekuju.

Ukoliko se ta prognoza ostvari, ovogodišnji ce se svibanj biti sasvim u skladu s dugogodišnjim prosjecima i po prosjecnim temperaturama zraka i po ukupnim kolicinama oborina. Za 10-ak dana nastupa klimatološko ljeto, a za visoke temperature i duge sušne periode ima još dosta vremena.

Bez obzira na odredene strahove, vrlo je vjerojatno da uskoro slijedi pravo ljeto, toplo i suho.


Podijeli: Facebook Twiter