U očekivanju ishoda natječaja za dječji vrtić


Mnoštvo dobrih vijesti predstavio je tinjanski načelnik Goran Hrvatin vijećnicima na posljednjoj sjednici tinjanskog Općinskog vijeća. Dobre ocjene dobio je nedavni Internacionalni sajam pršuta koji bilježi 22 posto veći posjet nego prethodne godine. Nakon uspjeha projekta energetske obnove tinjanske osnovne škole na natječaju Ministarstva graditeljstva slijedi još traženje dodatnih sredstava preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja. Pri kraju je i za mjesec dana trebao bi biti dovršen projekt izgradnje javne rasvjete nakon čega će cijela Tinjanština biti osvijetljena, a pri kraju su i građevinski radovi iz prve faze uređenja Interpretacijskog centra Kuća istarskog pršuta. 

Javna rasvjeta 

Od početka sljedeće godine, izvijestio je također Hrvatin, kreće program produženog boravka u školi za koji je zasad zainteresirano dvadesetak tinjanskih osnovaca, a financirat će ga općina i roditelji. Jedina dobra vijest koja još nije stigla je ishod natječaja za financiranje izgradnje novog dječjeg vrtića u Tinjanu: rezultati natječaja još nisu objavljeni, iako je prošao rok kada su trebalo biti objavljeni.

No, proračunski rokovi ne mogu čekati ishode tekućih natječaja, pa je projekt izgradnje novog vrtića u iznosu od 4,5 milijuna kuna najveća stavka u prijedlogu proračuna za 2018. godinu, a jednaki iznos planiran je i u projekciji proračuna za 2019. godinu. U prvom čitanju vijećnici su prihvatili prijedlog proračuna za sljedeću godinu u iznosu od 13,58 milijuna kuna, a osim vrtića među planiranim projektima ističu se dovršetak javne rasvjete, energetska obnova vatrogasnog doma u Muntrilju, popravak zvonika u Tinjanu, rekonstrukcija nerazvrstanih cesta, dovršetak Kuće istarskog pršuta te uređenje groblja u Muntrilju. 

Četiri stipendije 

Nakon prvog čitanja vijećnici su pozvani podnijeti amandmane na prijedlog proračuna, čije se konačno usvajanje planira na sjednici Vijeća tijekom prosinca.

Iako je za tekuću školsku godinu bio raspisan natječaj za dvije učeničke i dvije studentske stipendije, na njega se javio samo jedan učenik, ali troje studenata, pa je Vijeće odlučilo da se stipendije dodijele svoj četvorici kandidata. Tinjanske učeničke stipendije inače iznose 350 kuna, a studentske 450 kuna.

Na vijećničko pitanje Sandija Bančića (IDS) o sudbini zgrade društvenog doma u Muntrilju odgovoreno je da će se u dijelu tog prostora, garaži dograđenoj na glavnu zgradu, površine 80 četvornih metara, urediti vatrogasni dom za potrebe tinjanskog DVD-a, a projekt njegova uređenja vrijedan 250.000 kuna prijavit će se na europske fondove. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter