U ocekivanju hladnog vala: Cestari spremni za snijeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec danima prognosticari najavljuju dolazak hladnog vala, a prema nekim prognozama, Istru prvih dana veljace cekaju olujna bura, snijeg i temperature ispod nule. No razloga za paniku nema, zimska služba Istarskih cesta posve je spremna.

Prema vec uobicajenom zimskom kalendaru, trenutno je u trecem stupnju pripravnosti gdje se nalazi od 15. sijecnja do 15. veljace, kada se ocekuju dugotrajnije padaline te je potrebno uklanjati snijeg s kolnika. Po potrebi, može se uvesti i cetvrti stupanj pripravnosti kada snježne oborine uz jak vjetar imaju karakteristike elementarne nepogode te raspoloživi broj ljudi i mehanizacije nisu dovoljni za uklanjanje snijega.

Istarske ceste pokrivaju 1.760 kilometara prometnica, a u njihovoj su nadležnosti državne, županijske i lokalne ceste dok o svim nerazvrstanima skrbi lokalna samouprava.



- Na raspolaganju nam je 21 kamion s ralicom, tri gredera te osam malih kamiona s posipacem. Na deponijima je, za predstojeci hladan val, spremno 400 tona soli, 30-ak tona kalcijevog klorida za mokro posipavanje prometnica i 2.000 tona sipine, saznajemo do direktora Istarskih cesta Igora Marasa.

Zapadne li snijeg, radit ce se po prioritetima zimskog održavanja. To znaci da se prohodnost cesta prvog prioriteta u nizinskim predjelima mora osigurati u roku od 5 sati od prestanka padalina, a u visinskim predjelima u roku od 8 sati.

U drugom prioritetu, u roku od 24 sata, a u trecem prioritetu, u roku od 48 sati. "To je naša obveza, a obveza vozaca je da imaju adekvatnu zimsku opremu", upozorava Maras.

Zimska oprema obavezna kada je na kolniku snijeg ili poledica


U HAK-u upozoravaju da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, a cine ju cetiri zimska (ili M+S) pneumatika ili cetiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg, u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotace.

- Mali broj vozaca na istarskom poluotoku ima zimske gume, vecinom su na vozilima ljetne. Trebaju stoga voziti pažljivije jer ljetnim gumama "granica" je vec 7 stupnjeva Celzija, upozorava Nikša Bjelajac, voditelj informativnog centra HAK-a.

Na zamolbu da "podijeli" nekoliko zimskih savjeta istarskim vozacima, Bjelajac ce im sugerirati da u jutarnjim satima kada su temperature niske, imaju barem polovicu goriva u rezervoaru kako ne bi došlo do kondenzacije i zaledivanja u sustavu dotoka goriva. Poželjno je prije nastupa niskih temperatura ispitati ispravnost akumulatora.



Iz prakse službe "pomoci na cesti¨ akumulatori su jedan od najcešcih razloga otkazivanja starta motora što je posebno izraženo u prvom naletu niskih temperatura. Prilikom pokretanja vozila na niskim temperaturama, ukoliko je akumulator nešto slabiji, dobro je pritisnuti kvacilo.

Brave na automobilima treba zaštititi sprejem protiv zaledivanja, u suprotnom, dobro je dlanom grijati bravu da popusti. Gume oko vrata poželjno je takoder namazat nekim uljim preparatom.

Istarski ipsilon, kaže Bjelajac, redovito se održava u dobrom stanju. Zimska služba pripravna je vec od studenog. Ipak valja pripaziti na nadvožnjacima, vijaduktima, zavojima, zbog opasnosti od djelomicne poledice.

- Zbog moguce nagle promjene vremenskih uvjeta, kiše koja se ledi u dodiru s tlom, moguce da na cesti bude poledica. Treba voziti opreznije, povecati sigurnosnu udaljenost medu vozilima, izbjegavati nagla kocenja ili ubrzavanje, a posebice pretjecanja, istice voditelj informativnog centra HAK-a.

Upozorenje Stožera za zaštitu i spašavanje


S današnjeg zasjedanja Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Pule, objavljeno je priopcenje, u kojemu se u slucaju jake zime preporuca što manje boraviti na otvorenom ili u zatvorenom prostoru bez grijanja, prije izlaska na otvoreno treba se slojevito obuci te uz dovoljno toplu odjecu i obucu odjenuti i kapu i rukavice.

Takoder, valja pripaziti na hodanje po zaledenim vodenim površinama zbog opasnosti od klizanja i mogucih posljedica pri padu, a u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijaca vode te sustava centralnog grijanja koji nisu u funkciji. Takoder, Stožer upozorava da treba zaštititi vodomjere od hladnoce zbog mogucnosti pucanja.

U slucaju snijega i poledice vlasnici i korisnici stambenog ili poslovnog prostora dužni su redovito i pravovremeno održavati cistim od snijega i poledice plocnike ispred objekta, a ako se led ne može ocistiti s plocnika, valja ga posipati sipinom. Preporuca se korištenje obuce s gumenim hrapavim donom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu, te valja oprezno hodati uz zgrade ili ispod drveca jer postoji opasnost od pada komada leda ili snijega te ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.

Nadalje, temeljito ocistite snijeg i led sa svog vozila prije ukljucivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na automobilu, a ukoliko je moguce, otresite snijeg sa vocaka, ukrasnog drveca i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili elektricnih kablova kako bi se sprijecilo njihovo oštecivanje, a nikako ne otresajte i ne cistite neizolirane elektricne vodice.

Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem strucnih službi; zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivaca, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova te po potrebi to i ucinite kako se krov ne bi urušio. Cišcenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate strucnu službu.

Obzirom na najavljeno zahladenje Plinara d.o.o. Pula skrece pažnju svim korisnicima plina da zahladenje ne utjece na bilo kakva svojstva plina, ali preporuca svim korisnicima da centralna grijanja preko noci ne gase da ne bi došlo do smrzavanja vode u sistemima centralnih grijanja i do pucanja cjelokupnog sistema grijanja. Ovo se odnosi pogotovo na škole i vrtice koji se ne griju preko vikenda.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neocišcenih putova ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slucaj potrebe lijecnicke, ili veterinarske pomoci, bolnickog lijecenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slicno) nazovite broj 112 s kojeg ce se uskladivati pružanje potrebne pomoci.


Podijeli: Facebook Twiter