U očekivanju Grua i Malaca


- "Kratki izlet“ nastao je iz osjećaja otpora prema mainstream kinematografiji. Zato hvala žiriju, rekao je sinoć na dodjeli nagrada u Areni Igor Bezinović, redatelj filma "Kratki izlet" koji je prema odluci žirija najbolji film na 64. Pulskom filmskom festivalu te je zaslužio Veliku Zlatnu Arenu. No, "Kratki izlet" je osvojio i najmanju ocjenu publike - 3,25. Za svog favorita publika je odabrala film "ZG80" ocijenivši ga prosječnom ocjenom 4,29 i stavivši ga na prvo mjesto liste 12 filmova. Nagradu Zlatna vrata Pule za "ZG80" primio je preksinoć redatelj Igor Šeregi, a uručio mu je dogradonačelnik Robert Cvek.

- Puno nam znači ova nagrada publike, ovaj film smo radili za publiku, poručio je Šeregi.

Zahvalila se i Hana Jušić koja je primila Zlatnu Arenu kao najbolja redateljica za film "Ne gledaj mi u pijat", a osim što ju je nagradio žiri, nagradom Oktavijan nagradilo ju je Hrvatsko društvo filmskih redatelja. Od puno riječi, priznavši da nije vična govorima, nije bila niti mlada debitantica Mia Petričević koja je za glavnu žensku ulogu u filmu "Ne gledaj mi u pijat" osvojila Zlatnu Arenu izustivši tek jedno "veliko hvala svima". U istom filmu uspješna je bila i Arijana Čulina koja je za sporednu ulogu Vere također osvojila Zlatnu Arenu. Ona se zahvalila Hani Jušić, filmskoj ekipi i publici, osvrnuvši se na to da je netko rekao kako njoj "sve uspije isprve".

- Ako je nakon 35 godina "isprve", onda hvala, duhovito je uzvratila Čulina.

Dok su ženske glumačke nagrade otišle u "Pijat", glumci su se iskazali u filmu "Ustav Republike Hrvatske" koji je između ostalog osvojio Zlatne Arene za glavnu i sporednu mušku ulogu. Najbolju sporednu mušku ulogu ostvario je Dejan Aćimović, a glavnu Nebojša Glogovac koji je kazao da su ogromna ljubav i posvećenost omogućili i njemu da ustraje u svom poslu.

- Hvala njima i svima koji su razumjeli poruku, rekao je Glogovac nakon što je primio nagradu. Davor Garić koji je vodio dodjelu poručio je da se vidimo dogodine, a uvod u dodjelu bio je kratki film s osvrtom publike i sudionika na protekli festival.

Ostali laureati u glavnim kategorijama nagrade su primili bez suvišnih govorancija, tako da je sve išlo prilično brzo, a vidjelo se i da publici sve to nije pretjerano zanimljivo. Jedva čujni ili u najboljem slučaju mlaki aplauzi popratili su pojedinačne dodjele, što i ne čudi jer iako je Arena bila krcata, mlađa publika u pratnji roditelja došla je da bi uživala u crtiću "Kako je Gru postao dobar" nakon kojeg je prikazan film "Valerian i Grad tisuću planeta"“. Nakon što je dodjela završila, uslijedila je kratka pauza te su se ugasila svjetla u Areni i oduševljenje se moglo napipati u zraku. Sva mjesta odakle se mogao pratiti film, od partera do travnatih humaka u pozadini bila su popunjena. (Mladen RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter