U ocekivanju 9,2 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija je zajedno s županijskim agencijama (IDA, AZRRI, IRENA) kandidirala 35 novih projekta u sklopu programa IPA-Jadranska prekogranicna suradnja, kroz koje je moguce u Istru "dovuci" cak 9,2 milijuna eura, izvijestili su Oriano Otocan, zadužen za koordinaciju europskih programa, te savjetnica za medunarodnu suradnju i europske integracije Kristina Fedel Timovski.

Županija na natjecaju, ciji bi se rezultati trebali znati u proljece, participira s ukupno 15 projekata a broj medunarodnih projekata koji se u Istri kandidiraju kroz taj program premašuje broj projekata koje su zajedno kandidirale sve hrvatske županije na Jadranu. Istaknuo je da je dosad kroz 93 medunarodna projekta u Istru vec stiglo devet milijuna eura, a sada je taj isti iznos na raspolaganju kroz program IPA-e.

Otocan je izdvojio projekt "Adrieurop", u sklopu kojeg se planira otvorenje instituta za medunarodnu suradnju i europske integracije pri Sveucilištu u Puli. U sklopu instituta, s vremenom bi zaživio i poslijediplomski studij za medunarodne odnose.

Prode li kandidirani projekt "Adrion", u planu je otvaranje centra za turizam i ugostiteljstvo u Rovinju, dok se projektom "Crise" planira nabavka specijaliziranih zaštitnih brana koje bi se koristile kod brodskih nesreca radi sprjecavanja izlijevanja nafte u more.

Županija putem projekta "Eco.Sea" namjerava otvoriti centar za školjkaše u Porecu, a projektom "Selfenergy" financirao bi se rad županijske energetske agencije IRENA, a dio sredstva koristio bi se pri obnovi Završja. U slucaju da prode i projekt "Adrieurop Sat", u planu je satelitsko povezivanje lokalnih televizija na podrucju Jadrana i formiranje takozvane jadranske satelitske televizije. Projektom "Simple", Županija namjerava u buducnosti oformiti centar za prevodenje.


Podijeli: Facebook Twiter