U obrtnštvu 900 radnika manje nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obrtnicka komora Istarske županije prvi puta obilježava svoj dan 2. travnja, najavio je njezin predsjednik Mario Paliska na konferenciji za novinare. Toga ce dana u hotelu Histria dodijeliti nagrade za dostignuca "Istarske zlatne ruke" za doprinos u izgradnji komorskog sustava, nagrade za obrtnika godine te pet povelja za pojedince i institucije koji su doprinijeli razvoju i promociji obrtništva. Nakon toga predvidena je revija frizura i modna revija u organizaciji Ceha frizera i kozmeticara.

Istarski obrtnici djeluju putem udruženja vec cetrdeset godina, a u okviru Obrtnicke komore od 1. srpnja 1994. godine kada je osnovana sukladno zakonu o obrtu.

Danas komora broji 8.120 clanova, a zaposleno je 16.000 radnika što je 900 manje nego u isto vrijeme lani. Krajem prošle godine bilo je 410 obrtnika manje nego pocetkom 2010. No, tajnik komore Eros Soric veli da je zadnjih mjeseci usporen pad broja obrta. Optimisticno gleda prema sezoni kada ocekuje porast broja zaposlenih na oko 19.500. Velika je potražnja za sezonskom radnom snagom.

Soric i Paliska još su jednom podržali prijedlog zakona kojim se želi suzbiti siva ekonomija, a koji je Vlada prošlog tjedna uputila u saborsku proceduru. Konkurencija može postojati samo u okviru zakona, smatra Paliska, a siva ekonomija je nelojalna konkurencija. Zbog toga je upravo Hrvatska obrtnicka komora godinama insistirala na donošenju ovog zakona.

Rad u fušu direktan je atak na registrirane obrtnike, jer cijenom ne mogu konkurirati svojim kolegama koji ne placaju obaveze države. Zbog toga neki obrtnici zatvaraju obrt i prelaze u sivu zonu. Siva ekonomija i nelikvidnost osnovni su problemi obrtništva.


Podijeli: Facebook Twiter