U obnovu štinjanskog Šaliža Grad uložio 1,6 mil. kn

Prigodan program mališana dječjeg vrtića Dado (N. LAZAREVIĆ)
Prigodan program mališana dječjeg vrtića Dado (N. LAZAREVIĆ)

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i najstariji žitelj Šaliža, Nini Dajčić, jučer su i službeno otvorili kompletno rekonstruiranu Ulicu Sv. Margarete u Štinjanu, uz prisustvo brojnih okupljenih mještana. Prigodnoj svečanosti otvaranja ulice, koju Štinjanci kolokvijalno nazivaju Šaliž, pridonio je i zabavni program u kojemu su nastupili mališani mjesnog dječjeg vrtića "Dado", recitacijama i folklornim nastupom.

Uređenje po uzoru na povijesno

Šaliž i obližnja Placa mjesto su društvenog života i okupljalište Štinjanaca stoga je sanacija kamenog opločenja Ulice Svete Margarete, prema uzoru na povijesno opločenje, u mjestu dočekana s velikim zadovoljstvom. U obnovu kamenog opločenja Grad je, kako je rečeno, uložio 1,6 milijuna kuna, a prije samog polaganja novog kamenog popločenja rekonstruirana je dotrajala vodovodna mreže te su izgrađeni kanalizacijski priključci za kućanstva, a kako se ulica ne bi morala ponovo prekopavati. Jer, upravo su učestala prekopavanja ono što je "presudilo" ovoj ulici u samom centru mjesta.

Ona je naime, prije 34 godine prvi puta prekopana radi gradnje vodovodne mreže i nikada nije vraćena u prvobitno stanje. Tijekom godina uslijedila su nova kopanja i nove devastacije ulice, a originalno je kamenje, nažalost, polako nestajalo. Prije nekoliko godina, kada se ulica trebala ponovo kopati, protiv daljnje devastacije centra mjesta ustao je i tadašnji župnik don Vinko Puljić.

Tri desetljeća čekanja

"Nakon tri desetljeća Štinjanci su napokon dočekali uređenje ulice u središtu mjesta za koju su i emotivno vezani", rekao je na otvorenju gradonačelnik Boris Miletić ustvrdivši da se neke, čak i financijski zahtjevnije investicije nisu ovako službeno otvarale, ali kako Štinjanci nakon toliko godina čekanja zasigurno imaju pravo na pravu svečanost.

- Zahvaljujem se predsjedniku Vijeća Mjesnog odbora Štinjan Dušanku Babiću i vijećnicima mjesnog odbora što su lobirali za uređenje ove ulice i drago mi je da su Štinjanci, nakon uređenje glavnog trga, dobili kompletno uređenu povijesnu jezgru mjesta. Zadnjih godina Grad Pula puno ulaže u infrastrukturu, uređenje kanalizacijske mreže i plinofikaciju, no sve se to, iako je vrijedno, zapravo ne vidi jer se nalazi ispod zemlje. Sada je došlo vrijeme da se posvetimo i uređenju onoga što vidimo, uređenju ulica i fasada, a kako bismo imali što ljepši grad, zaključio je Miletić.

Nakon svečanog otvorenja prigodno druženje s mještanima uz "marendu" nastavilo se na obližnjoj šterni, a sami Štinjanci nisu krili oduševljenje uređenjem "žile kucavice" svoga mjesta.

Podsjetimo, uz ovu investiciju u Štinjanu je nedavno završena i prava faza uređenja plaže na Hidrobazi, a završena je i izgradnja novog, velikog dječjeg igrališta na Kašćunima, koje bi se trebalo uskoro otvoriti. Sve su to sadržaji koji će svakako pridonijeti povećanju kvalitete življenja stanovnicima Štinjana. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter