U obnovu Brijuna ulaže se 22,5 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon obnove vile Lovorke, koja je renovirana vlastitim sredstvima i iznajmljena ukrajinskom gostu na pet godina, te nabavke novog putnickog broda Veli Brijun, u Nacionalnom parku Brijuni ureden je i Mediteranski vrt, no znacajnija ulaganja na ovom otocju tek slijede.

Ravnatelj Javne ustanove NP Brijuni Eduard Kolic kaže, naime, da uskoro starta uredenje preostalih smještajnih kapaciteta, vrijedno ukupno 22,5 milijuna kuna. Time, istice Kolic, NP Brijuni nastavlja s uredenjem objekata, ali i cijelog parka.

Zeleno svjetlo Vlade

- Vec tijekom listopada pocinje realizacija projekta preuredenja hotela Istra, tocnije kompletnog preuredenja svih 30 soba i zajednickih prostora. Ta ce investicija koštati šest milijuna kuna. Dobili smo zeleno svjetlo Vlade i za 20-ak dana pocet ce radovi, koji bi trebali biti gotovi za tri mjeseca. Osim toga, namjeravamo renovirati i osvježiti desetak soba u hotelu Neptun.

Za tu investiciju smo iz proracuna ustanove izdvojili tri milijuna kuna. Ubrzo cemo poceti s kompletnom adaptacijom camcarnice, kuce na moru, secesijske zgrade iz 1902. godine. Sredstva u visini od tri milijuna kuna osigurala je Svjetska banka posredstvom Ministarstva kulture, kaže Kolic.

Za povecanje broja posjetitelja u kolovozu ove godine za 15 posto, smatraju u Upravi NP-a, valja zahvaliti novom brodu Veli Brijun, koji može prevesti do 400 putnika.



- U planu je i nabava novog turistickog vlaka za standardni program te manjeg vlaka za posebne programe, ne bismo li zainteresiranima još kvalitetnije prezentirali prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti parka. Za tu namjenu osigurali smo 2,5 milijuna kuna.

Za iducu godinu planira se i uredenje zgrada arheološkog i etnografskog muzeja, vanjskog dijela vile Kupelwieser, sanacija krovišta vile Marice te uredenje vila Primorke i Dubravke. Ti ce radovi koštati oko osam milijuna kuna. Time cemo zasigurno doprinijeti podizanju naših usluga na višu razinu i poboljšati turisticku ponudu Brijuna, izjavio je Kolic.

Hotel Istra koji ce uskoro biti preureden sagraden je 1910. godine. Tada je vlasnik Brijuna Paul Kupelwieser dao sagraditi tri hotela, i to Neptun 1, Neptun 2 i Neptun 3. Ono što je krasilo te hotele bio je luksuz toga doba i prvi natkriveni i grijani bazen na ovim prostorima. Danas je taj bazen zatvoren i služi kao odlagalište rekvizita za sport i rekreaciju.

Hoteli su tijekom 2. svjetskog rata stradali u bombardiranju saveznickih zrakoplova, a na njihovim temeljima izgradena su dva nova - Neptun i Istra. No, prije završetka rata, 1943. godine, na Brijunima je sagraden i treci hotel - Carmen. Taj je hotel posljednji put renoviran 1986. godine. To zdanje takoder vapi za uredenjem i modernizacijom, ali za njega sada nema dovoljno novca, što ne znaci da se u skorijoj buducnosti nece krenuti i u njegovu adaptaciju.



Temeljiti facelifting


Hotel Istra bit ce kompletno renoviran, što obuhvaca adaptaciju svih soba sa sanitarnim cvorovima, hodnika, stubišta i lobija. Sa stropova ce se skinuti stare štukature, sa zidova tapete te ce se nabaviti novi namještaj. Tapisoni na podovima takoder ce se mijenjati, kao i drvenarija. Hotel ce znatno dobiti na kvaliteti nakon što se radovi privedu kraju. U hotelu Neptun ce, pak, preurediti desetak soba i manji dio predvorja. Kongresni dio se nece dirati, kažu na Brijunima.

Camcarnica, odnosno kuca na moru koju je Kupelwieser dao izgraditi kao spremište za camce (odatle joj i ime), sagradena je 1902. Radi se o prvoj zgradi koja je izgradena armiranim betonom, tada pravom tehnološkom novinom u graditeljstvu.

Iako je na pocetku bila zamišljena kao natkriveni prostor za camce, praktican vlasnik otoka na ravnome je krovu dao izgraditi još jedan kat. Tako je od 1903. do 1938. godine, u toj zgradi bila ordinacija i stan otockog lijecnika dr. Otta Lenza i njegove obitelji. Ova zgrada je jedna od nekoliko potpuno ocuvanih secesijskih gradevina na Velom Brijunu. (Piše Cristian Bruno GALIC, snimio Manuel ANGELINI)




Jednako nocenja, više izletnika i nauticara
Inace, u prvih osam mjeseci ove godine u smještajnim kapacitetima NP-a Brijuni ostvareno je nešto više od 25.000 nocenja i prihod od 11 milijuna kuna, što je na razini 2010. Takoder, po rijecima voditeljice marketinga Vesne Danko Klunic, ove je godine u prvih osam mjeseci Brijune posjetilo 140 tisuca izletnika.
- Od tih gostiju ostvarili smo prihod od 13 milijuna kuna, što je za sedam posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Dobre rezultate bilježimo i u nautickom segmentu. Za ovih osam mjeseci u vode nacionalnog parka uplovilo je 2.500 plovila te je ostvaren prihod od 2,5 milijuna kuna. To je za sedam posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izjavila je Danko Klunic.


Podijeli: Facebook Twiter