U obnovljenoj Pazinki opet se posluje i proizvodi 

Serena Williams dijelila je autograme na teniskim terenima ATP stadiona Stella Maris u Umagu (M. MIJOŠEK)
Serena Williams dijelila je autograme na teniskim terenima ATP stadiona Stella Maris u Umagu (M. MIJOŠEK)

Novouređeni poslovni prostori tvrtke Brati Ritoša, koja se bavi (vele)prodajom i proizvodnjom opreme za poljoprivredu, vrt i građevinarstvo, te zaštitne opreme, svečano su jučer otvoreni u bivšoj tvornici Pazinka.

Čast da prereže svečanu vrpcu dana je istarskom županu Valteru Flegu, dok su mu sekundirali suvlasnici, braća Adriano i Edi Ritoša. Uslijedio je obilazak velebnog zdanja na dva kata koji se prostire na čak 10.600 četvornih metara zatvorenog prostora i još četiri tisuće četvornih metara otvorenog prostora, gotovo trećina nekadašnje Pazinke. Uglavnom se radi o nepreglednim skladištima, brojnim uredima i pokojoj proizvodnoj hali. Rekonstrukcija tvornice koštala je 22 milijuna kuna, a dijelom je financirana zajmom poslovne banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Glavni projektant bila je tvrtka Gortan projekt (projektantica Manuela Gortan), a glavni izvođač radova građevinska tvrtka Mipcro iz Ivanca.

Obnova nakon požara

- Stara Pazinka se probudila, vidimo to i kod naših susjeda, i vjerujem da će ova zona postati ponos Pazina, kao što je i nekada bila, kazao je direktor Adriano Ritoša napomenuvši da su u investiciju krenuli zbog povećanja obujma posla, ali i želje za što kvalitetnijom ponudom i isporukom kupcima. "Nadamo se i vjerujemo da su naši vrijedni zaposlenici zadovoljni s novim uvjetima rada, jer su oni temelj našega poduzeća, a ako je zadovoljan zaposlenik bit će zadovoljan i poslodavac", kazao je Ritoša dodavši da se sada neće prisjećati teških trenutaka (mislio je na veliki požar u rujnu 2012. godine koji je zahvatio sada temeljito obnovljeno skladište) već da treba uvijek gledati naprijed. Hale su kupili 2012. godine, a iste godine potom dogodio se već spomenuti nesretni požar. Međutim, to ih nije pokolebalo, već su do 2014. godine izradili svu projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i prenamjenu hala. Građevinski su radovi započeli 2015. godine, završeni su početkom ove godine. Kompletno su izmijenjene električne i vodovodne instalacije, sustav grijanja i hlađenja, a pazilo se i na energetsku učinkovitost. Nedavno je po obavljenom tehničkom pregledu dobivena uporabna dozvola koja jamči da je objekt sagrađen prema svim hrvatskim i europskim normama.

Počeli u garaži

- Rekonstrukcijom zgrade trebalo je promijeniti sve osim temelja, kazao je Adriano Ritoša dodavši da su obnovom zadovoljeni kriteriji zaštite radnika, okoliša, energetske učinkovitosti te zaštite od požara. "Sve je započelo 1993. godine prodajom bačvi za vino u mjestu Ritošin Brig nedaleko Vižinade. Naši poslovni prostori i skladište bili su tada u garaži obiteljske kuće, i to je zasigurno bilo razdoblje najvećih izazova, ali i zajedništva, obiteljske potpore i marljivosti", kazao je član uprave Edi Ritoša predstavivši prošlost, sadašnjost i budućnost tvrtke. Govorio je o širenju asortimana tvrtke kroz godine s ciljem zadovoljavanja kupaca, preseljenju 2006. godine u Pazin, ali i kontinuiranom ulaganju u modernizaciju skladišta i moderne tehnologije i proizvodnju u što su u posljednjih deset godina uložili 50 milijuna kuna. Širenje tržišta tražilo je da 2013. godine za slovenske tržište otvore sestrinsku tvrtku Vidral u Kopru s petoro zaposlenih komercijalista. Proizvode dobavljaju iz 20-ak europskih i dalekoistočnih zemalja, premda nastoje što više robe nabavljati upravo od domaćih proizvođača. Ukupna površina zatvorenih poslovnih prostora tvrtke u poslovnoj zoni Pazinka I. prostire se na 1,6 hektara u kojima je smješteno čak tri tisuće artikala, među kojima osam vlastitih brendova. Lani je konsolidirani ukupni prihod tvrtke iznosio oko 100 milijuna kuna, a zabilježena je rekordna izvozna prodaja ponajviše zbog širenja prema BiH, Srbiji, Mađarskoj, Italiji i Crnoj Gori.

Zapošljavaju 70 radnika

-Temelj kvalitete i uspješnosti našeg poslovanja postiže se stručnim i perspektivnim kadrom. Trenutno zapošljavamo 70-ak zaposlenika, a ta se brojka neprestano povećava", kazao je Edi Ritoša dodavši da tvrtka redovito plaća obveze prema državi, zaposlenicima, te dobavljačima. Razvoj tvrtke gradit će na bogatoj ponudi, brzini i poslovnosti, te povjerenju i odgovornosti prema kupcima i poslovnim partnerima.

- Upravo zahvaljujući malim i srednjim poduzetnicima u Istri danas imamo tri tisuće više zaposlenih nego prije četiri godine, kazao je istarski župan Valter Flego zaključivši da je to rezultat ambicioznosti vodećih ljudi tvrtki kao što su Brati Ritoša, ali suradnje javnog i privatnog sektora.

Poslovne je prostore na kraju blagoslovio pazinski župnik Mladen Matika. U prigodnom programu nastupile su Višnjanske mažoretinje i klapa Motovun. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter