U obje države nedostatak kvalitetne radne snage

Valter Flego (D. MEMEDOVIĆ)
Valter Flego (D. MEMEDOVIĆ)

Izaslanstvo Obrtničke komore Istarske županije boravilo je od 23. do 25. studenog u Beogradu. Izaslanstvo, koje je predvodio predsjednik Mario Paliska, u Beogradu je obavilo niz bilateralnih susreta s predstavnicima Privredne komore Srbije - Privredne komore Beograda, koja je bila domaćin susreta.

Izaslanstvo je primio v. d. direktora Privredne komore Srbije - Privredne komore Beograda Milivoje Miletić, koji je tom prilikom upoznat s dosadašnjim aktivnostima te planom ugostiteljskih prezentacija (prezentacija istarske gastronomije u Beogradu te srpske gastronomije u Istri), kao i prijedlogom daljih aktivnosti.

U sjedištu Privredne komore Srbije - Privredne komore Beograda održan je okrugli stol pod nazivom "Unapređenje kvalitete radne snage" na kojem su sudjelovali brojni ugostitelji i predstavnici ugostiteljskih škola, a raspravljalo se o problematici obrazovnog sustava i motivacije upisa učenika u strukovna (posebno ugostiteljska) zanimanja. Utvrđeno je kako je problematika u obje države slična te kako se obrtnici i poduzetnici suočavaju s nedostatkom kvalitetne radne snage. Zaključeno je kako je nužno pratiti sustav obrazovanja na svim razinama, ustrajati na povezivanju gospodarstva i obrazovanja, osobito promovirajući dualni sustav obrazovanja. U obje države potrebno je, rečeno je, insistirati na uvođenju poduzetničkog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, kao i na kontinuiranom obrazovanju stručnih učitelja.

Uz navedeno, održan je i niz prezentacija, a istarski su obrtnici, među ostalim, posjetili 12. Sajam etno hrane i pića, ugostiteljske objekte "Acin ranč" u Pančevu i "Babina reka" u Lazarevcu te Muzej moderne umjetnosti u Lazarevcu.

Istarskim obrtnicima u okviru suradnje nudi se mogućnost informiranja o načinu poslovanja u Srbiji, bilateralne suradnje s obrtnicima i poduzetnicima iz Srbije te sudjelovanja u aktivnostima dviju komora, od kojih je sljedeća najavljena za početak 2018. godine. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter