U obiteljima i školama sve više nasilja

Okrugli stol o prevenciji nasilja među djecom i mladima (M. ANGELINI
Okrugli stol o prevenciji nasilja među djecom i mladima (M. ANGELINI

O vršnjačkom nasilju koje je nažalost sve prisutnije te iskustvima koja pokazuju da je prevencija učinkovitija kada nadležne državne institucije i ostali subjekti koji se bave djecom i zaštitom dječjih prava surađuju te se javnost senzibilizira i educira, govoreno je preksinoć na okruglom stolu koji je pod nazivom "Prevencija nasilja među djecom i mladima" održan u Središnjoj knjižnici. Sudjelovali su stručnjaci koji se bave upravo ovom problematikom, a aktualna tema privukla je i brojne posjetitelje.

Kako se moglo čuti u brojnim izlaganjima, jedna od teza je da izvor nasilja zapravo leži u današnjim disfunkcionalnim obiteljima, gdje djeca doživljaju poniženja. Jedan od velikih problema suvremenog svijeta je taj što danas najobrazovanije žene odustaju od rađanja, znajući koliko složenosti donosi odgoj djece. Bilo je riječi i o postojanju veze između mučenja životinja i međuljudskog nasilja, dok je neka od rješenja kako spriječiti pojavu nasilja među djecom u školi ponudila defektologinja Ingrid Šandorov.

Damjan Bistričić, ravnatelj pulskog Doma za odgoj djece i mladeži govorio je o produženom stručnom postupku u školama, čiji je i autor.

- Ovaj smo projekt koji se provodi s ciljem prevencije nasilja djece i mladeži odveli nekoliko koraka dalje, a u suradnji s Gradom Pulom. Dakle, u mjesnim odborima djeluje naš mobilni tim kojeg sačinjavaju socijalni radnik, psiholog, socijalni pedagog, koji nastoje utjecati na izvor nasilja, prvenstveno obitelj, naglasio je Bistričić.

U Hrvatskoj jedan od oblika nasilja svakodnevno doživljava 27 posto djece, rekla je i psihologinja Vanja Prvulović, a u velikom su postotku i djeca koja se u školama osjećaju nesigurno. Premda češće nasilje daju i primaju dječaci, kod djevojčica je prisutnije ono indirektno, dakle podmuklo, verbalno, prikriveno nasilje.

Moderatorica okruglog stola koji je održan u organizaciji Foruma za ljudska prava i društvenu pravdu Gradske organizacije  OraH bila je profesorica Dragica Pršo. (S. R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter