U OB Pula na listama 17.000 nepostojećih pacijenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samo dvije bolnice, KBC-u Rijeka i Općoj bolnici Pula, liste čekanja sadržavale su čak 25.000 nepostojećih pacijenata koji su krajem prošlog tjedna izbrisani iz središnje evidencije listi čekanja u HZZO-u. Unatoč tome što je ministar Ostojić umrežio bolnice i uveo e-listu čekanja, a svaka je bolnica dužna dnevno ažurirati svoje liste čekanja, viškovi pacijenata na tim listama i dalje se mjere tisućama. Razlog je u tome što bolnice i dalje uporno vode dvostruke liste čekanja, pa dio termina prikazuju na eNaručivanju, a dio termina još uvijek ljubomorno bilježe rukom u šalterske tekice.

Sa središnje su liste čekanja prošlog tjedna eliminirani dvostruki podaci iz riječkog KBC-a, gdje je početkom tjedna na listi čekanja bila ukupno 61.000 pacijenata, a danas ih je 47.000. Čak je 14.000 pacijenata bilo istodobno upisano na dva mjesta, primjerice za dermatološki i za venerološki pregled, a negdje je došlo do pogrešaka u evidenciji. Na listama čekanja OB Pula u petak je bilo 62.000 pacijenata, a danas ih je 45.000, što znači da je nepostojećih pacijenata bilo čak 17.000. Sređivanje bolničkih listi čekanja dovršit će se u naredna dva tjedna, a u ministarstvu zdravlja očekuju da će se ukupni broj pacijenata koji čekaju specijalistički pregled, pretragu ili operativni zahvat, smanjiti za još nekoliko desetaka tisuća. Ukupni je broj pacijenata na nacionalnoj listi čekanja u petak iznosio 645.000, a danas, nakon pročišćavanja listi čekanja u samo dvije bolnice u kojima su uočena najveća odstupanja, na listi je 620.000 pacijenata.

To je i dalje visoka brojka, ako se uzme u obzir da je prije godinu dana, u svibnju 2012. godine, na listi čekanja bilo 540.000 pacijenata, a procjene su bile da je neispravnih naručivanja oko 10 posto. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter