U nuklearki se stanje stabilizira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je izvijestila da je radijacija izmjerena u namirnicama nakon razornog potresa i tsunamija u kojima je 11. ožujka ošteceno nekoliko nuklearnih reaktora u Japanu, "puno ozbiljnija" nego što se ranije vjerovalo. "Stvar je puno ozbiljnija nego što je itko mislio prvih dana, kada smo vjerovali da se problem može ograniciti na podrucje od 20 do 30 km. Pretpostavljamo da su neki zagadeni proizvodi uspjeli "izaci" iz kontaminirane zone", rekao je i dodao kako nema dokaza o tomu da su zagadene namirnice iz Fukushime izvezene u druge zemlje. Japan je veliki uvoznik hrane, no ima i znatan izvoz - uglavnom voca, povrca, mlijeka i mlijecnih proizvoda te ribe i plodova mora - a najveca su mu tržišta Hong Kong, Kina i SAD.

Kiša je u ponedjeljak ometala akcije spašavanja nakon katastrofalnog potresa i tsunamija, te pojacala zabrinutost stanovništva glede radioaktivnosti, dok tehnicari i dalje pokušavaju ohladiti reaktore u nuklearnoj elektrani Fukushima gdje se stanje ipak stabilizira.

Japanski premijer Naoto Kan rekao je da se situacija u oštecenom nuklearnom kompleksu polako popravlja. Vlada je izjavila da razina radioaktivnosti koja se i dalje nalazi u kiši, vodi iz vodovoda i nekim namirnicama oko centrale Fukushima, ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje.

Stanovnici podrucja južno od centrale Fukushima Daiichi, gdje u Tokiju i okolici živi oko 35 milijuna stanovnika, i dalje su uznemireni zbog vjetra u smjeru juga koji nosi radioaktivne cestice oštecenih reaktora.

Na sjeveroistocnoj obali Tihog oceana spasilacke službe i dalje nastoje pronaci preživjele u potresu i tsunamiju, iako su izgledi za to sve manji. Prema i dalje privremenom podacima više do 21.500 ljudi je poginulo i nestalo, od koji je policija potvrdila 8.539 smrtnih slucajeva.

Vojnici i vatrogasci su u ponedjeljak ponovno koristili topove za vodu za rashladivanje reaktora kako se velike kolicine radioaktivnih tvari ne bi raspršile u atmosferu. Reaktor 3 je u središtu pozornosti jer je teško oštecen u eksploziji koja je uništila gornji dio postrojenja, a taj je reaktor jedini od šest reaktora nuklearne centrale koji radi na plutonijsko gorivo. Plutonij je za ljudsko zdravlje potencijalno opasniji od uranija.

Vlada je objavila da ce nuklearka Fukushima Daiichi biti definitivno zatvorena nakon rješenja krize. Prema pisanju lista Asahi Shimbun, Tokyo Electric Power (Tepco) predvida da ce zbog visoke razine radijacije za potpuno rastavljanje centrale biti potrebno desetak godina. Sedam tehnicara Fukushime vec je bilo izloženo razinama radijacije višim od dopuštenih.

Radioaktivni tragovi su u nedjelju primijeceni na Tajvanu na grahoricama uvezenim iz Japana.Razina radioaktivnog joda tri puta viša od dopuštene otkrivena je u ponedjeljak u vodi u jednom selu udaljenom 40 km od centrale. Izvan podrucja od 20 km oko centrale primjecena ja viša razina radioaktivnih tvari u mlijeku i špinatu.

Fukushima 1, izgradena 70-ih godina, nalazi se oko 250 kilometara sjeveroistocno od Tokija. Ima šest reaktora, koji su teško ošteceni u katastofalnom potresu jacine 9 Richtera i tsunamiju kojeg je potres pokrenuo. Na teška oštecenja cetiri od šest reaktora utjecale su i eksplozije, požari i hladenje reaktora morskom vodom.


Podijeli: Facebook Twiter