U Novu godinu uz prohladne noći i ugodne dane

S lijepim vremenom ući ćemo i u novu 2017. (N. LAZAREVIĆ)
S lijepim vremenom ući ćemo i u novu 2017. (N. LAZAREVIĆ)

Par dana prije nastupa Nove godine sasvim je izvjesno da se do tada ne očekuje značajnija promjena vremena. U Novu godinu ulazimo uz stabilne vremenske prilike, bez oborina, uz prohladne noći i uz više nego ugodne dane. Slične se vremenske prilike očekuju i u narednom tjednu, tek će nas prohladne noći i povremena hladna bura, podsjećati da smo u najhladnijem godišnjem dobu. Prava zima se tek očekuje, a kada nam bude zaprijetila meteorolozi će to na vrijeme uočiti i na vrijeme nas obavijestiti. Do tada možemo uživati u ovim ugodnim zimskim danima koji su pravo čudo i koji se tako rijetko doživljavaju.

Jaki mraz u travnju

Kraj još jedne godine pravo je vrijeme da se podsjetimo na neke najvažnije vremenske događaje koji su obilježili proteklih dvanaest mjeseci. Kao i obično, i ovom je prilikom zabilježeno dosta zanimljivih događaja pa čak i nekih neočekivanih ekstrema. Godina je započela izrazito kišovito, svi su mjeseci na početku godine bili znatno kišovitiji od prosjeka.

Prvi značajan događaj koji je obilježio proljeće je jaki mraz koji je zabilježen 26. travnja. Pri tome valja naglasiti da je spomenuti mraz u unutrašnjosti zemlje imao katastrofalne posljedice. U Istri su posljedice bile ipak nešto blaže, ali ostaje činjenica da je to bio jedan od najkasnijih pojava jakog proljetnog mraza u Istri.

U posebnom će sjećanju svakako ostati mjesec lipanj: u unutrašnjosti Istre pa i u njenim sjevernim područjima po čestim i obilnim kišama, a na jugu Poluotoka po početku još jedne duge ljetne suše. U prvih dvadesetak dana mjeseca lipnja u Pazinu je palo više od 300 litara kiše po metru četvornom. Istovremeno je u Puli palo tek desetak litara. Na tako maloj udaljenosti dva potpuno različita ekstrema, u Pazinu rekordno kišovit mjesec lipanj, a u Puli uz malo kiše već prava ljetna suša. Suša se na jugu Poluotoka nastavila u još jačem obliku sve do pred kraj mjeseca kolovoza. Uz visoke temperature zraka i uz gotovo puna tri mjeseca bez značajnijih oborina, bila je to jedna od najjačih ljetnih suša u Puli i njenoj široj okolici.

Rekordna kiša u Rijeci

Kiše su i ove godine obilježile jesenske mjesece. Posebno se to odnosi na deseti i jedanaesti mjesec u kojima je kiša bila gotovo svakodnevna pojava. Ukupne su količine u ta dva mjeseca bile i iznad 400 litara po četvornom metru što bi bilo i više nego dovoljno da je to palo barem nekoliko mjeseci ranije. Kad je riječ o jesenskim kišama svakako se mora spomenuti mjesec studeni u Rijeci. U samo mjesec dana u Rijeci je palo ogromnih 500 litara po četvornom metru što je svakako jedan od najkišovitijih mjeseci na ovim prostorima uopće. Koliko je to ekstreman podatak najbolje pokazuje podatak da na području Pule često budu zabilježene čitave godine u kojima su pale slične ili tek nešto malo veće količine kiše.

Na kraju valja spomenuti i posljednju ugodnu zanimljivost. Mjesec prosinac završava tako reći bez oborina, uz puno sunčanih i ugodnih zimskih dana. To je svakako vrlo ugodno iznenađenje budući je mjesec prosinac u prosjeku dosta kišovit mjesec, a u dosta nas je slučajeva tijekom prosinca znao iznenaditi i snijeg.

Na samom kraju još jednom treba napomenuti, za nama je jedna izrazito kišovita godina, ali i godina s jednom od najdužih ljetnih suša na samom jugu Poluotoka.

Uz dobre želje i uz što više ugodnog vremena u Novoj godini. (Priredio Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter