U novu godinu Fažana ulazi s planom od milijun noćenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četverogodišnji mandat dojučerašnjeg sastava Skupštine Turističke zajednice Općine Fažane okončan je dobrim rezultatima - Fažana je do 20. studenog ostvarila 1,047 milijuna noćenja i prvi put prešla magičnu granicu milijuna. Financijski prihod u ovoj godini veći je od 3,12 milijuna kuna, što je za 1,4 posto više od plana.

Takvo su izvješće o radu i rebalans proračuna usvojili skupštinari na svojoj posljednjoj sjednici u ponedjeljak u Multimedijalnom centru, a odmah potom održana je i Izborna skupština na kojoj su izabrana novi članovi tijela TZ-a, ali i program rada i financijskog plana za narednu godinu.

A u nju Turistička zajednica ulazi s optimizmom - zacrtan je plan s brojem noćenja većim od milijun.

- Financijski plan za 2018. temelji se na ostvarenim, odnosno planiranim noćenjima i rezultatima koji iz toga slijede. Veliki turistički subjekti 1,006 milijuna noćenja smatraju realnim i ostvarivim, a nešto je manji u odnosu na ovogodišnju realizaciju iz opreza. Prihodi se očekuju na razini od gotovo 3,5 milijuna kuna i veći su nego što su ostvareni ove godine, rekla nam je direktorica TZ-a Melita Peroković. Povećanje prihoda u odnosu na manje noćenja, objasnila je Peorković, rezultat je odredbe zakona prema kojem će se boravišna pristojba u glavnoj sezoni podignuti za jednu kunu svima koji pristojbu ne plaćaju paušalno, već po noćenju.

Skupština TZ-a u naredne će četiri godine imati 17 članova, a njome će predsjedavati, kako to zakon uređuje, načelnik Općine Fažana Radomir Korać. Broj zastupnika pojedinih subjekata uvjetuje njihovo učešće u turizmu, a moraju biti zastupljeni svi turistički segmenti. Tako će uz Koraća Skupštinu činiti četiri predstavnika Bi Villagea, dva predstavnika Brijuni rivijere (kamp Pineta), po jedan MUP-a Valbandon i poduzeća Miracolo, iznajmljivači imaju tri predstavnika, ugostitelji dva, turističke agencije jednog, a još dva člana predstavljat će ostale segmente.

U Turističko vijeće izabrano je osam članova po jednakom kriteriju, a u tročlani Nadzorni odbor Skupština TZ-a imenuje dva člana, koji ne smiju biti članovi drugih tijela, dok jednog delegira TZ Istarske županije. Za predstavnika fažanskog TZ-a u Skupštini županijskog TZ-a izabran je Roland Cinkopan, direktor kampa Bi Village.

- Razlog zašto smo napravili dvije skupštine za redom, 8. redovnu sjednicu kao posljednju u mandatu 2013.-2017. i izbornu za novi mandat do 2021. godine, je taj što smo dosadašnjim članovima Skupštine željeli prezentirati izvješće o radu s obzirom da su oni i donijeli plan rada, premda će konačni financijski izvještaji biti gotovi u veljači 2018., zaključila je Peroković. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter