U novom županijskom prostornom planu ugljen i plin

Josip Zidarić (M. MIJOŠEK)
Josip Zidarić (M. MIJOŠEK)

U sklopu Europskog tjedna koji se do 13. svibnja provodi diljem Istre danas je u prostorima komunalne palače održana radionica

za predstavnike županijskih institucija o provedbi Strateške procjene utjecaja na okoliš (SPUO) koju je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša.

Županijski pročelnik za prostorno uređenje Josip Zidarić pojasnio je da se radi o dokumentu koji su nakon ulaska u Europsku uniju bile dužne izraditi sve županije.

- Kroz prostorne planove jedinica lokalne uprave i samouprave na regionalnoj i lokalnoj razini provodi se i strateška Studija utjecaja na okoliš. To je novi dokument koji se radi prvi put i Županija se u njegovo kreiranje aktivno uključila, pojasnio je Zidarć i dodao da je Urbis 72 izrađivač te studije.

Ona se radi paralelno s izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana koji je sada u završnoj fazi pa se očekuje da bi konačan prijedlog plana na javnu raspravu mogao ići tijekom idućeg mjeseca, veli Zidarić.

Na upit kakve su smjernice Studije i hoće li se u novom županijskom planu izbrisati plin odgovorio je: "Pokazalo se da je stanje daleko povoljnije na zapadnoj obali Istre nego na istočnoj jer tamo nema industrije. Na istočnoj se obali nalazi tvornica Rockwool, TE Plomin, tvornica cementa  i eventualno nova elektrana. Hrvatska je još lani primijenila svoj Program prostornog uređenja temeljem kojeg mi sada moramo uskladiti i svoj prostorni plan. Vrlo je jasno napisano u tom programu, to možete vidjeti u Narodnim novinama, što se sve odnosi na TE Plomin".

Dodao je da će u županijskom prostornom planu biti definirana oba energenta - i plin i ugljen. Složio se da je to zadovoljenje forme, kazavši da se investitori za Plomin javljaju pa je taj dio oko energenta trebalo uskladiti i u prostornom planu. Po njegovim riječima, novi izmijenjeni prostorni plan trebao bi biti usvojen tijekom ove godine nakon provedene javne rasprave. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter