U novoj se očekuje bazen i uređen Trg kralja Tomislava

2015. za sve je najznačajnija po početku gradnje nove bolnice (Milivoj MIJOŠEK)
2015. za sve je najznačajnija po početku gradnje nove bolnice (Milivoj MIJOŠEK)

Na isteku 2015. godine iskoristili smo razgovore s čelnicima političkih opcija u Gradskom vijeću za ocjenu pulske prošle godine. Što je dobro dogodilo Puli, a što loše u 2015. godini, te kakva su očekivanja u novoj 2016. godini, saznali smo od predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka, predstavnika klubova vijećnika dviju najjačih koalicija, onu IDS-a i SDP-a, te od vijećnika gradskog HDZ-a Janka Žužića.

Cvek: Godina zahtjevnog upravljanja

- Smatram da je ova godina bila jedna od zahtjevnijih u smislu odgovornog upravljanja u Gradskom vijeću. Nepovoljne okolnosti uvedenim poreznim reformama, smanjenjem prihoda od poreza na dohodak i nepovoljna investicijska klima u državi, utjecale su na život naših sugrađana. Međutim, Grad Pula je svojim odlukama zadržao sva prava i socijalnu osjetljivost te stvaramo preduvjete za investicije u gradu i odgovorno upravljamo gradskim financijama. Zato vjerujem da ćemo u 2016. godini uspješno realizirati neke kapitalne projekte za Pulu, poput izgradnje Gradskog bazena, uređenja velikog kružnog toka u Šijani i uređenja Trga kralja Tomislava. Najvažnije od svega, radit ćemo još bolje i još više za dobrobit svih naših sugrađana kojima ovom prigodom želim uspješnu i zdravu 2016. godinu, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek.

Martinčić: Sredstva vratiti gdje se stvaraju

Na problem pretjerane centralizacije državnog aparata kojim se otežava posao lokalnoj samoupravi ukazuje i predsjednik Kluba vijećnika IDS-ove koalicije u Vijeću Marko Martinčić.

- Rekao bi da je godina bila uobičajena a obilježili su je izbori na kojima je IDS dobro prošao pokazavši da u njemu postoji veliki potencijal. Drago mi je što smo na izbore izašli sami s drugim regionalnim strankama, odnosno što smo se makli od skuta velikog SDP-a. Reafirmirali smo regionalizam i tražimo od centra države decentralizaciju dobara, da se sredstva vrate gdje se stvaraju. Fiskalna i administrativna decentralizacija naš su cilj, međutim, ne očekujem velike promjene u tom smjeru u novoj godini, niti da će centar države popustiti. Pojavit će se "nova metla", ali ne očekujem previše u tom smjeru. Vjerujem, međutim, da će se jedino povećati investicije. Gledajući tako, prošla godina za Pulu se odrazila na manje sredstava u proračunu zbog uvođenih poreznih reformi. Ipak, na kraju godine konačno su se pokrenule investicije, a smatram i da je gradska administracija vrlo korektno odradila svoj posao, pogotovo jer su zadržani socijalni programi koji su iznad prosjeka u Hrvatskoj, kaže nam Martinčić.

Ferić: Vlada pokrenula gradnju bolnice

Čelnik oporbene opcije, pak, logično, govori nam sasvim suprotno. Danijel Ferić, predsjednik pulskog SDP-a, navodi da je za velike investicije u Puli zaslužna Vlada SDP-a na odlasku, koja je novce pulskih poreznih obveznika vratila građanima Pule kroz velike investicije.

- U 2015. godini najznačajniji projekt, koji su mnogi lokalni političari obećavali, uglavnom u predizborne svrhe, pomalo bliži se kraju, a to je izgradnja pulske Opće bolnice. Uz samu bolnicu već je niknulo i novo parkiralište, nužno potrebno Gradu s obzirom na nerealizirana obećanja gradonačelnika Miletića iz daleke 2009. godine o izgradnji čak četiri garažne kuće. Osim same bolnice, kroz izgradnju studentskog doma i restorana podižemo kvalitetu studiranja u Puli. Od ostalih projekata istaknuo bi i investicije u prometnu infrastrukturu i to poglavito u izgradnju prometnice Šijana - Peličeti, također financirane iz državnog proračuna i rekonstrukciju Santorijeve ulice. Vjerujem da se svi skupa radujemo i činjenici da je naša Pula ušla u završnicu za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kaže čelnik oporbene koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske u Gradskom vijeću, navodeći da su u 2015. građani dobili jedan od najvećih prireza u Hrvatskoj.

Pulski roditelji, nastavlja Ferić, dobili su i skuplje vrtiće, a socijalno potrebiti od gradonačelnika dobili su i redukciju socijalnih prava.

- Dodatno se i stvara jaz između odgajatelja u vrtićima kojima je osnivač Grad i vrtića ostalih osnivača zbog nejednakog tretmana. Na sreću, štetna odluka vezano za prijevoz učenika relativno brzo se korigirala na bolje. Pula, na žalost i dalje ne mari za naše najmlađe školarce kad su u pitanju udžbenici, a na pitanje smrada u Gradu zbog kanalizacije građani i dan danas nemaju suvisli odgovor hoće li i kad taj smrad prestati, kao i kad je u pitanju plavljenje pojedinih gradskih četvrti za vrijeme iole jače kiše. To su ujedno i problemi za koje ćemo se zalagati uz pomoć građana da se napokon počnu rješavati u 2016. godini, a od velikih infrastrukturnih projekata očekujemo početak izgradnje bazena, Trga kralja Tomislava i nastavak izgradnje pulske obilaznice. Nadam se da će doći do pomaka na bolje i kad su u pitanju osobe treće životne dobi te da se za dobiti mjesto u umirovljeničkom domu više neće morati čekati 10 i više godina, zaključuje Ferić.

Janko Žužić, najkonstantniji vijećnik pulskog HDZ-a, vjeruje u bolju budućnost Pule, posebno ukoliko se premosti jaz prema novoj Vladi. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter