U Novigradu sardele za sve gušte

Pripremljeno je stotinu kilograma ribe
Pripremljeno je stotinu kilograma ribe

Slasna gastronomska ponuda u ugodnoj atmosferi novigradskog Velikog trga, začinjenoj glazbom, recept je sinoćnog Sardelafesta u organizaciji novigradske Turističke zajednice, uz ključni doprinos njenog stalnog gastro-partnera Lagune Novigrad.

Bio je to prvi u nizu gastronomskih događaja ovogodišnjeg Gnam Gnam Festa, koji je odgođan s petka na subotu zbog kiše (koja je, inače, dvaput odgodila i Šparugadu u travnju).

Pripremljeno je i posluženo stotinjak kilograma sardela na žaru, friganih, u brodetu s palentom, na savor, u polpetama i mariniranih s maslinovim uljem, kaperima, pomidorima i limunovim sokom. Jela je bilo moguće kombinirati po vlastitom ukusu, u porcijama po 30 kuna. - Kao začini su tu limun, tartar umak i "trieština" - sitno iskosani češnjak i peršin u maslinovom ulju, skrenuo nam je pažnju Ivan iz odličnog kulinarskog tima Lagune Novigrad, dok je vješto okretao ribu na roštilju.

Koliko su sardele bile privlačne, najbolje je svjedočio red koji se na mahove stvarao za kupnju bonova i zadovoljna lica gostiju od kojih se mnogi nisu libili polizati prste.

Uz ribu su savršeno prijala na mini sajmu ponuđena vina Coccolo iz Tara, Demark iz Novigrada i P&P iz Dajle. Bilo je tu i domaće tjestenine obitelji Vežnaver i fritula udruge Nadomak suncu iz Oprtlja, meda OPG-a Mičić iz Rijeke, ali i drvenih suvenira Hrelja te eteričnih ulja i drugih proizvoda od lavande obitelji Cvek iz Barbana. Novigradska Galerija-atelier Agata izložila je svoj ukrasne predmete i priredila kreativnu radionicu za najmlađe. A sve je to zaokruženo nastupom gostiju folklornog društva iz Umaga, KUD-a Podvinje iz Slavonskog Broda te glazbom Estrada banda uz koju se i zaplesalo.

Gnam Gnam Fest se nastavlja 31. svibnja, kad su na meniju plodovi Jadranskog mora. Napisala i snimila (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter