U Novigradu počinje 5. Arterija

S prijašnjih izdanja Arterije (J. PREKALJ)
S prijašnjih izdanja Arterije (J. PREKALJ)

Arterija, peti festival vizualnih umjetnosti u organizaciji Muzeja – Museo Lapidarium održat će se u Novigradu od subote, 16. kolovoza, do srijede, 20. kolovoza. Uz naglasak na neposrednoj prezentaciji suvremene umjetnosti kojoj je cilj djelovanje izvan muzejsko–galerijskih prostora, publiku i ove godine očekuju izložbe, performansi, projekcije i druge umjetničke akcije, čemu se pridružuju izvedbe uživo kroz koje će moći pratiti i upoznati proces nastanka umjetničkog  djela, ali i prigodne radionice u kojima će moći izraziti svoju kreativnost.

Na gradskim ulicama, trgovima, parkovima i raznim drugim lokacijama u sugestivnom okruženju starogradske jezgre ove godine predstavit će se autori Elvis Berton, Đanino Božić, Slavica Marin, Dragana Sapanjoš i Šikuti Machine iz Istre, te N!03 iz Italije. Predstavit će se i profesori i studenti Fakulteta dramskih i Fakulteta primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu uz čiji se slojevit multimedijalni umjetnički projekt pod nazivom "Granice tijela" (Body limits), nadovezuje i trodnevna radionica "Body Project/Paper Dress/Kostim Objekt" pod vodstvom vrsne i višestruko nagrađivane kostimografkinje Ljiljane Petrović.

Završnicu petodnevnog  festivala označit će u srijedu s početkom u 21.30 na Velikom trgu nastup Vatre, trenutno najpopularnijeg hrvatskog rock benda. Radionice su, poput svih programskih sadržaja festivala besplatne i namijenjene raznim dobnim skupinama, a sav je potreban materijal osiguran, pa su svi dobrodošli u sudjelovanju.

Arterija se održava uz podršku Grada Novigrada, Ureda za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture i novigradske Turističke zajednice. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter