U Novigradu pocela Arterija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi novigradski festival vizualnih umjetnosti Arterija u organizaciji Muzeja Lapidarium trebao je poceti u subotu, ali je zbog kiše odgoden za vecer kasnije kada su na raznim lokacijama prikazane videoprojekcije, svjetlosne i prostorne instalacije i skulpture te performansi.

Program ce se nastaviti u utorak i srijedu, kada ce festival završiti nastupima Roberta Paulette s projektom "Art is Dead" u 19 sati, poznate umjetnice Vlaste Delimar s performansom "Zrela žena" u 20 sati na Porporeli te nakon koncerta pulske grupe Dogma na Velikom trgu u 21 sat.

Ciljevi festivala su aktualiziranje problemskih platformi svijeta suvremene umjetnosti, uspostava dijaloga izmedu protagonista umjetnicke scene, a da se pritom odustane od ustaljene sheme zatvorenih muzejsko-galerijskih prostora uspostavljanjem korelacije s kulturnom baštinom Novigrada, kao i neposrednog i interaktivnog doživljaja na gradskim ulicama, trgovima i parkovima kroz projekcije, umjetnicke performanse, instalacije i druge umjetnicke akcije. Tako je pokretanje ove manifestacije objasnila njena autorica, ravnateljica Muzeja Ketrin Milicevic Mijošek. Pokrovitelj Arterije je Grad Novigrad.

Nedjeljni program obilježila su dva performansa u Parku Irme Bencic - prvi je bio "…aj, ca talk…" najpoznatijeg istarskog performera i konceptualnog umjetnika Josipa Pina Ivancica, kojeg je na harmonici pratila Gordana Batelic.

Zatim se performansom - instalacijom "Ili ne…" predstavio David Belas koji je za njega rekao da se radi o svojevrsnoj dekontekstualizaciji na pitanje "Gdje se nalazi slobodna volja?", odnosno o osvrtu na njegov ovogodišnji rad na tu istu temu kroz predstavu "IMEnovanje" i izložbu "Volja".

Ova hvalevrijedna inicijativa imala je nesretan termin za svoj pocetak. Naime, nije baš bilo publike, osim tek malobrojnih koji su prolazili parkom, zaustavili se nakratko pogledati performanse, nakon cega bi nastavili prema Mandracu i Porporeli, gdje se održavala završnica fešte sv. Pelagija.

Takav festival ne može se održati u sklopu pucke fešte, vec zaslužuje svoj zasebni termin. Vjerojatno ce biti bolje u utorak, kada je na programu performans "Pjevajuci pršut" Tomislava Brajnovica uz gradske zidine u Mlinskoj ulici s pocetkom u 19 sati.

Do kraja festivala od 18 do 24 sata na razlicitim lokacijama po gradu mogu se pogledati instalacije "Metalna šuma" Elvisa Bertona, "Waterigo" Alena Bošca i Leonida Zubana s Robertom Paulettom, "Parabola" i "Projekti za suhozid" ?anina Božica, projekcija fotografija "Rezignacija boja" Lovorke Lukani, skulpture žena autorice Mirjane Matic, videoprojekcija performansa "Kolo" umjetnicke skupine Šikuti Machine i instalacija "Sublime" Ivone Verbanac uz gradske zidine pored hotela Cittar.


Podijeli: Facebook Twiter