U Novigradu pale 53 litre kiše po četvornom metru, u Istri samo dvije intervencije

Hladni rozbif od boškarina na posteljici od rokulje s ekstradjevičanskim maslinovim uljem Frantoio (A. DAGOSTIN)
Hladni rozbif od boškarina na posteljici od rokulje s ekstradjevičanskim maslinovim uljem Frantoio (A. DAGOSTIN)

Snažno nevrijeme praćeno pljuskovima, a ponegdje i tučom, zahvatilo je u nedjelju cijelu Istru. Prema podacima Istrameta, najviše je kiše, čak 53,3 litre po četvornom metru, palo na području Novigrada, gdje su vatrogasci imali svega jednu intervenciju, kad su ispumpavali dvorište jedne privatne kuće. Puno je kiše palo i u Puli, čak 45,5 litara, no u samom gradu štete nisu prijavljene. Dino Kozlevac, zapovjednik istarskih vatrogasaca, veli da je bila jedna intervencija na Vodnjanskoj cesti, gdje je, na privatnom zemljištu, iskočio šaht. Vatrogasci su, veli , izašli na teren, međutim, posao su obavili radnici Herculanee.

- To mjesto uvijek poplavljuje. Inače, poplave nisu nikog u Istri ugrozile. Tuča je padala u Ližnjanu, ali bez prijavljenih šteta, dok su pijavice bile na moru, rekao je Kozlevac, dodajući da internetske portale koji govore o apokaliptičkim razmjerima nevremena ne uzima ozbiljno jer "prave senzaciju od ničega".

Istramet je u nedjelju javio da su čak četiri pijavice uočene iz Medulina, dok su na istoku Pule padale jaka tuča i obilna kiša. Snimku tuče u Puli možete pogledati ovdje.

Istovremeno se s otvorenog mora sjeverozapadne Istre približavao ogroman shelf cloud na čijoj je prednjoj strani (iz Funtane) uočeno nekoliko pijavica. Kolika je razlika u oborinama na malom području najbolje svjedoči i podatak da su na istoku Pule do 11.30 sati pale 42 litre kiše, dok je na zapadu  zabilježeno tek nekoliko kapi. Obilna kiša pala je i u Dajli (40 litara), dok su drugdje izmjerene znatno manje količine. Na Kvarneru je dosad najviše kiše palo u Kukuljanovu, čak 68 litara, prenosi Istramet.

U Centru 112 također vele da u Istri nije bilo "posebnih šteta".

- Bilo je nekoliko intervencija u Puli, na području Velog Vrha, Partizanskog puta, odnosno Kapelera, gdje je pala veća količina kiše, odnosno izletio jedan šaht. Taj je problem riješen uz pomoć pulske Ceste. No, poplava nije bilo. Iz Novigrada nismo primili nijedan poziv, niti je bilo srušenih stabala.

Jaka kiša sručila se i na riječko područje, javlja Istramet, a pijavica je uočena  i na moru kod Premanture.

Velika količina oborina praćena grmljavinom, u jutarnjim je satima izazvala manje poplave na području Novigrada i Umaga te nužnu intervenciju JVP-a iz Umaga i DVD-a Novigrad. Iz prve ruke, od zapovjednika JVP-a Umaga, Bojana Štokovca, dobili smo umirujuću informaciju.

- Jutros su vatrogasci intervenirali u tri navrata. U naselju novigradske Strade Contesse te na cesti u blizini Doma zdravlja Novigrad gdje je došlo do nakupljanja vode i plavljenja. Ne znamo da li je uzrok poplave uvjetovan bujicama, zbog slabo riješene odvodnje ili nekog začepljenja u cijevima, no pravovremenim ispumpavanjem brzo smo otklonili problem, kao i na umaškom Crvenom vrhu. S obzirom na količinu padalina, ovo smatram razumnom situacijom, izjavio je Štokovac.

Na pitanje da li barata podatkom koliko je kiše palo na četvornom metru u Umagu, nismo dobili precizan odgovor jer je umaška meteo stanica  oštećena još od posljednjeg velikog nevremena.

Prema Istrametovoj prognozi, u ponedjeljak bi se u Puli trebalo razvedriti, a sunčano bi trebalo biti i gotovo cijeli  tjedan, uz temperature zraka koje će se penjati i do 21 Celzijev stupanj. (M. V. I., S. Bo.)


Podijeli: Facebook Twiter