U Novigradu održani 1. dani gljiva

Gljivarski kotlić na prvim Danima gljiva u Novigradu
Gljivarski kotlić na prvim Danima gljiva u Novigradu

Više od 170 najviše jestivih, ali i nejestivih i otrovnih vrsta trenutno najtraženijih šumskih plodova bilo je izloženo ovaj vikend na dvodnevnim 1. Danima gljiva u novigradskoj sportskoj dvorani u organizaciji lokalnog društva gljivara Boletus, uz podršku Grada i Turističke zajednice Novigrad.

Manifestacija je to koja se nastavila na višegodišnju tradiciju održavanja jednodnevnih izložbi gljiva u raznim prostorima, a sada se odlučilo događaj proširiti na dva dana, s nizom novih sadržaja poput mini sajma autohtonih domaćih proizvoda na kojem se moglo naći vina, rakije, meda i proizvoda od meda, pršuta, sira, čajeva i još štošta drugog.

K tome, Boletusu su se pridružili mališani novigradskih dječjih vrtića Tičići i talijanskog vrtića koji su izložili svoje likovne radove na temu ovih omiljenih šumskih plodova.

Otvorenje je upriličeno u subotu navečer na kojoj je čelnik novigradskog Boletusa Drago Penava istaknuo da su sve gljive za izložbu nabrane u subotu ujutro. Domaćinima su u berbi pomogli članovi podružnica Boletusa iz Brtonigle, Buja i Umaga, tako da ih je po šumama bilo ukupno 70-ak. Pohvalno je, kazao je Penava, što među gljivarima ima puno mladih.

Izdvojio je smrtonosno otrovne gljive kao što su zelena pupavka i olova starudoliska, te boletus aereus, odnosno istarski ili crni vrganj, koji je najkvalitetniji. Tek sad se pojavio i bit će ga na cijelom tom području tijekom cijele sezone berbe koja je upravo startala u svom punom sjaju.

Posebnu zahvalu uputio je determinatorima mentorima koji su "obradili" gljive za izložbu – Dragu Zdjarskom iz Momjana, Josipu Marinu Šimiću iz Umaga, Miroslavu Praskalu iz Poreča te Tršćaninu Brunu Basezziju i njegovim suradnicima.

Čelnik Boletusa Bujštine Željko Ružić pozvao je sve da beru isključivo one gljive koje dobro poznaju te da ih poštuju, tj. da ih ne uništavaju kada procijene da su nejestive ili otrovne.

Svi su podsjetili da se ne smije zaboraviti na kupnju dnevne karte za branje u Hrvatskim šumama, jer kontrole ima.

Penava je naglasio da kupuju onu sezonsku po 250 kuna, koja se najviše isplati, te da Boletus za svoje članove radi na tome da dogodine dobiju 40 posto popusta na cijene karata.

Otvorenje je uveličao kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili članovi KUD-a Dajla s istarskim narodnim plesovima i nastup novigradskog ženskog zbora Lavanda.

Nakon toga vrijedne članice novigradskog Boletusa Ariela Arman i Nadia Delbello napravile su čak stotinu litara ukusnog gljivarskog kotlića u kojem je bilo desetak vrsta gljiva, meso i krumpir, te su ga besplatno podijelile posjetiteljima. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter