U Novigradu i Umagu policajci na biciklima

Biciklističke ophodnje brže su od automobila u turističkim naseljima i kampovima (V. HABEREITER)
Biciklističke ophodnje brže su od automobila u turističkim naseljima i kampovima (V. HABEREITER)

Umaški i novigradski policajci od sada će svoje svakodnevne zadaće obavljati i na biciklima, budući da su ovi gradovi prvi u Istarskoj županiji podržali prijedlog policije za nabavu bicikala i inicijativu za formiranjem biciklističkih ophodnji.

Policijska postaja Umag tako je postala prva koja je formirala biciklističke ophodnje koje su se u iskustvima iz drugih gradova pokazale učinkovitim i efikasnim. Primopredaja bicikala obavljena je danas u Umagu, a potom i Novigradu. Prisustvovali su joj, uz gradonačelnike Vilija Bassanesea i Antea Milosa, načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar te Policijske postaje Umag Davor Švenda. Grad Novigrad donirao je dva bicikla s popratnom opremom ukupne vrijednosti 8.131 kunu, a u sklopu donacije Grada Umaga, koja je iznosila 4.968 kuna, nabavljen je jedan bicikl s opremom.

Švenda je istaknuo da će policajci bicikle koristiti za ophodnje, kontrolu i regulaciju prometa. Dodao je da će, budući da je riječ o turističkim središtima, biciklima policajci lakše patrolirati i intervenirati na mjestima kojim se vozilima ne može prići. Pogodni su i za ophodnje plaža, turističkih naselja i kampova. Osim toga, biciklističke ophodnje doprinijet će većoj prisutnosti policijskih službenika na terenu i omogućiti neposredni kontakt s građanima.

Cestar je izrazio zadovoljstvo suradnjom Gradom Novigradom,  posebno istaknuvši suradnju lokalne zajednice i policije, što je dodatno pojačalo nedavno otvaranje policijskog ureda u Novigradu.  Dodao je kako određeni broj njihovih suradnika dolazi na ispomoć u sezoni u Istru, od čega će dvoje biti zaduženo za Novigrad. I oni će pomagati u biciklističkoj ophodnji, koja se ujedno pokazala i jeftinijom i ekološki prihvatljivijom od automobilskih. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter