U Novigradu će se graditi 18 POS-ovih stanova

Maja Belušić, Anteo Milos i Alen Luk
Maja Belušić, Anteo Milos i Alen Luk

Do 10. svibnja je otvoren javni natječaj kojim Grad Novigrad prikuplja zahtjeve za kupnju stanova po svom Programu poticane stanogradnje, kojim građani s prebivalištem na novigradskom području imaju priliku po povoljnijim financijskim uvjetima od tržišnih riješiti stambeno pitanje.

Natječajem će biti utvrđena lista prvenstva, a prema dosadašnjim anketama, zainteresiranih ima 70-ak. Najviša cijena četvornog metra za stanove iz POS-a prema zakonu iznosi 1.125 eura. No, s obzirom na to da Grad osim pripremljenih prostornoplanske i projektne dokumentacije ulaže zemljište opremljeno svom infrastrukturom i komunalni doprinos, taj bi iznos trebao biti dosta manji.

Prvim je ovakvim projektom, tada pod vodstvom APN-a, u Novigradu izgrađeno 20 stanova, a ovim novim, kojim će rukovoditi gradsko poduzeće Neapolis predviđeno je zasad 18 stanova u dvije zgrade u prigradskom naselju Stancijeta. U planu su dvije garsonijere od 40,56 te dvosobni i trosobni stanovi od 58,43 do 79,23 četvorna metra. O svemu tome su na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili gradonačelnik Anteo Milos, koordinator projekta i pročelnik ureda gradonačelnika Alen Luk te savjetnica za prostorno uređenje i graditeljstvo Maja Belušić.

- Uvjeren sam da je ovakva izgradnja po POS-u dobrodošla u ova krizna vremena. Potreba u našem gradu, koji bilježi konstantan porast novorođenčadi, postoji, osobito za mlade obitelji, a ponudit ćemo najpovoljniju moguću cijenu. Lokacija je jako dobra, na samo pet minuta od grada i opremljena je svom infrastrukturom, među kojom i dječjim igralištem. Osim toga, intencija nam je angažirati lokalne građevinare da bismo financijska sredstva što više zadržali na našem području i doprinijeli zapošljavanju, kazao je Milos.

Izvijestio je i da su poslali pozive bankama te u roku od 15-ak dana očekuju uvjete za kreditne linije kojima će popratiti stanogradnju.

Luk je najavio početak izgradnje, za koju zasad imaju lokacijsku dozvolu, prvih dana u studenom, a u roku od godinu dana stanovi bi trebali biti useljivi. Pravo na podnošenje zahtjeva, pojasnila je Belušić, imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem na području Novigrada, koji nemaju u vlasništvu stan, kuću ili građevinsko zemljište na kojem je dozvoljena izgradnja stambenih građevina te takvu nekretninu nisu ni imali u vlasništvu zadnjih deset godina.

Kriteriji za određivanje prvenstva uključuju trajanje prebivališta, školsku spremu, životnu dob podnositelja, broj članova obiteljskog domaćinstva, stambeni status te statusu dragovoljca i branitelja Domovinskog rata. Natječaj je objavljen je na oglasnoj ploči i internetskim stranicama Grada. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter