U Novigradu besplatno punjenje i parkiranje za električna vozila

Sven Müller i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos prilikom puštanja u rad punionice
Sven Müller i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos prilikom puštanja u rad punionice

U Novigradu je puštena u rad punionica za električna vozila na velikom parkiralištu novigradske sportske dvorane. Punionica omogućuje istovremeno brzo punjenje dva vozila. Uz dvije dosad instalirane punionice u režiji Lagune Novigrad d.d., u okviru njihovih objekata, ovo je prva javna punionica u tom gradu.

Punionicu je umetanjem magnetske (tzv. RFID) kartice za punjenje vozila prvi pustio u rad direktor Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Sven Müller. On se potom, zajedno s gradonačelnikom Novigrada Anteom Milosom kratko provozao parkiralištem netom napunjenim električnim vozilom Tesla S, kojeg je za ovu prigodu priskrbio dobavljač punionice, tvrtka Ducati komponenti iz Ludbrega.

Milos je rekao kako je upravo na dan otvaranja ove punionice, prije točno 30 godina, u Novigradu otvorena prva benzinska pumpa, u bivšoj Jugoslaviji, koja je u ponudi imala bezolovno gorivo, tada također novitet usmjeren u pravcu ekologije. Gradonačelnik je naglasio kako će punjenje električnih vozila u prvoj fazi za sve korisnike biti besplatno, odnosno troškovi električne energije bit će pokriveni od strane Grada.

Gradska investicija vrijedna je 70-ak tisuća kuna, a FZOEU je platio 40 posto troškova. (P. GREGOROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter