U Novigrad stižu novi spremnici za otpad

S predstavljanja pilot-projekta na novigradskoj tržnici
S predstavljanja pilot-projekta na novigradskoj tržnici

Pilot-projekt za nov način prikupljanja miješanog komunalnog otpada na Bujštini, koji provodi komunalno poduzeće 6. maj, na novigradskoj je tržnici predstavljen građanima. Zainteresirani su sve željene informacije imali prigodu dobiti od gradonačelnika Antea Milosa, člana Uprave 6. maja Reufa Šerbečića i stručne suradnice Zelene Istre Rudije Pavličević.

Novi način prikupljanja za početak se, osim za stanovnike umaškog naselja Komunela, uvodi i za one u naselju Karpinjan na području Novigrada. U njegovom je sklopu danas počela podjela 200 za građane besplatnih plastičnih spremnika zapremine od 240 litara. Svaka stambena jedinica, odnosno kućni broj u naselju Karpinjan, dobit će po jedan spremnik, a korisnici koji to žele dobit će i kompostere za odvajanje bio-otpada. Građanima su namijenjeni i edukativni vodič o odvojenom prikupljanju otpada i upute za kompostiranje, koje je u suradnji sa 6. majem osmislila Zelena Istra te letak o novom načinu prikupljanja miješanog komunalnog otpada.

Otpad prikupljen u novim spremnicima djelatnici 6. maja će odvoziti isključivo ponedjeljkom u 7 sati pa spremnici u to vrijeme moraju biti ispred kuća. Odvojen plastični, stakleni, kartonski i metalni otpad građani trebaju odlagati u posebno označene spremnike na zelenim otocima koji su ili će biti postavljeni na maksimalnoj udaljenosti od 500 metara od njihovih domova.

Sredstvima koja je 6. maj dobio uspješnim kandidiranjem na natječaj Fonda za zaštitu okoliša, u drugoj fazi pilot-projekta će, između ostalog, u Karpinjanu biti postavljeno dodatnih 12 zelenih otoka. Sve je to dio kampanje "Izdvoji s(v)e/Fai la differenza" za odvojeno prikupljanje otpada na području Bujštine, koju 6. maj od sredine 2012. provodi u suradnji sa Zelenom Istrom u gradovima Umag, Novigrad i Buje te općinama Grožnjan, Oprtalj i Brtonigla. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter