U noci na subotu vidjet cemo Super Mjesec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako vas mjesecina probudi u noci na subotu 5. svibnja, možda cete poželjeti ustati iz kreveta i pogledati nebo, jer ce svibanjski Super Mjesec biti 14 posto veci i 30 posto svjetliji od svih drugih punih mjeseca u 2012.

Znanstveni izraz za taj fenomen je mjesec u perigeju. Perigej je tocka na putanji nekog tijela u orbiti oko Zemlje u kojoj je tijelo najbliže Zemlji.

Americka svemirska agencija NASA najavila je da ce Mjesec varirati u velicini, zbog ovalna oblika mjeseceve orbite. Mjesec slijedi elipticnu putanju oko Zemlje koja je s jedne strane ("perigej") oko 50.000 km bliže od druge ("apogej"). Puni mjesec u perigeju Mjeseceve orbite cini ga iznimno velikim i svijetlim.

Takav ce slucaj biti 5. svibnja u 17:34 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET) kada Mjesec dosegne perigej. Samo jednu minutu kasnije, Mjesec ce se postrojiti sa Zemljom i Suncem kako bi postao velicanstveno pun. Vrijeme je gotovo savršeno, istice NASA.

Mjesec je 14 posto veci nego obicno, ali može li se zaista uociti razlika? Najbolje vrijeme za promatranje je ono kada Mjesec bude u blizini horizonta. Iz razloga koji nisu potpuno razumljivi astronomima ili psiholozima, Mjesec nisko na horizontu izgleda neprirodno velik kada sije kroz drvece, zgrade i druge objekte na Zemlji.

U subotu 5. svibnja, tu "Mjesecevu iluziju" pojacat ce pun mjesec koji je i sam izuzetno velik.

Prema narodnim vjerovanjima sve vrste cudnovatih stvari dogadaju se pod svjetlom punog Mjeseca. Navodno raste broj prijema u bolnice, stopa kriminala se povecava, a ljudi se ponašaju cudno. Ideja da puni Mjesec uzrokuje psihicke poremecaje bila je raširena u srednjem vijeku. Cak i rijec "ludilo", odnosno "ludost", dolazi od latinske rijeci za "mjesec" (Luna).

Vecina modernih studija, medutim, ne pokazuje povezanost izmedu faze Mjeseca i pojava kriminala, bolesti ili ljudskog ponašanja. Istina je da je Mjesec manje utjecajan nego što se u narodu vjeruje.

Mjesec u perigeju donosi ekstra visoke "perigejeske plime", ali prema americkoj Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA) to ne treba zabrinjavati. Na vecini mjesta, lunarna gravitacija povuce perigej plimne vode samo nekoliko centimetara više nego obicno. Lokalna konfiguracija obale može pojacati ucinak na oko 15 cm.

Super Mjeseci u perigeju zapravo su prilicno cesti. Mjesec postaje pun u roku od nekoliko sati od svog najbližeg pristupa Zemlji prosjecno jednom godišnje. Zadnja takva slucajnost dogodila se 19. ožujka 2011., kada je pun Mjesec bio gotovo 400 km bliže Zemlji od onoga koji ocekujemo u subotu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter