U noci na subotu "suze svetog Lovre"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na nebu ce se u noci s 12. na 13. kolovoza vidjeti posebna pojava koju astronomi nazivaju meteorska kiša Perzeida, a u puku je poznatija pod nazivom suze sv. Lovre.

Ove godine Zemlja ce kroz najgušce podrucje meteora proci, prema predvidanjima, izmedu 2 i 3 sata u noci, kad bi se trebalo vidjeti od 60 do 100 "zvijezda padalica" u satu, kazao je Hini Ogren Variola iz Tehnickog muzeja u Zagrebu.

Ugodaj ce najvjerojatnije pokvariti pun Mjesec, koji ce svojim sjajem otežati uocavanje manje sjajnih meteora tako da u praksi nece biti moguce vidjeti toliki broj meteora. Kišu Perzeida nabolje je promatrati na što tamnijem mjestu, po mogucnosti izvan osvijetljenog grada.

Ipak, tijekom cijele noci biti ce uocljivi sjajniji meteori, a sigurno ce se pojaviti i nekoliko vrlo sjajnih, tzv. bolida, koje je uvijek zanimljivo opaziti jer, osim što jako zabljesnu, cesto ostave iza sebe i trag.

Zemlja, kao i svake godine u noci s 12. na 13. kolovoza, prolazi kroz najgušci dio meteorskog potoka Perzeida. Pri ovakvim dogadajima mnogo veci broj sitnih cestica od uobicajenog ulazi u Zemljinu atmosferu i zbog trenja izgara na velikim visinama, iznad 70 kilometara. Radi se o cesticama velicina od nekoliko mikrona do centimetra, a vrlo rijetko nekoliko centimetara. Cestice ovog roja su materijal koji je izbacen s kometa Swift-Tuttle.

Naziv "Perzeidi" oznacava da meteorski roj ima svoje izvorište, tzv. radijant, u smjeru zviježda Perzej koje se na pocetku veceri nalazi nad sjeveroistocnim horizontom, a tijekom noci se penje sve više na nebo i upravo oko tog zviježda je najzanimljivije podrucje za promatranje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter