U noci Bogojavljenja kolejani nosili radost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjesma, smjeh, veselje uz pregršt dobrih želja pronosili su se selima Kaldirštine noc uoci blagdana Bogojavljenja ili Sveta tri kralja, a pronosili su ih kolejani. Ugodna noc u kolejane okupila je mnoge žitelje kaldirštine, ali i njihove goste koji su od sela do sela, od kuce do kuce, od domacina do domacina pjesmom cestitali Božic i novu godinu.
Pohod je krenuo nakon što je župnik Gracijano Živolic blagoslovio vodu u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja.

Povorka na celu s velikom osvijetljenom zvijezdom, kao simbolom one koja je trojici biblijskih kraljeva s istoka pokazivala put prema betlehemskoj štalici u kojoj se rodio Isus, krenula je iz sela Klarici. Odande se spustila u Laze, pa u Valente, Bertošice, Štefanice... i tako od sela do sela cijele noci. Za zvijezdom su koracala sveta tri kralja: Gašpar u ulozi Ivana Štefanica, Melkior kojeg je predstavljalo Marcelo Štefanic i Baltazar u liku Željka Bertoše. Za kraljevima se mrakom, prateci svjetlu zvijezdu, kretala povorka kolejana ciji se broj od kuce do kuce povecavao.



Prema starom obicaju kolejani zastaju pred svakim domom u župi. Ondje pred vratima jedan od kraljeva po imenu zaziva domacina, oslovljavajuci ga "Oj, župane", ili "Oj, domine" ako ja ta kuca dala svecenika. Kad mu domacin nakon tri upita uzvrati: »Ki je?«, kralj nastavlja: »Tu su došli kolejani s poštenega mesta na vaša poštena vrata, ako cete da vas malo razvesele i zakantaju!«. Nakon što domacin odobri rijecima: »Ben, neka zakantaju« i otvori vrata, zbor kolejana otpjeva jednu od tradicijskih božicnih pjesama iz tog kraja.

Nakon pjesme domacin cestitare daruje kobasicama, vinom i jajima. Svaki dar prima jedan od kraljeva, a pokazujuci ga kolejanima govori: »Tu je jedan dar Bogu i ljuden drag«, pa uz dobre želje domacinu duhovito predstavlja kolejanima. Daruju se kobasice, jaja i vino, pa se za kobasice obicno kaže: "koliko je tu bakunici da bi drugo leto bilo prašcici od par kvintalici", za jaja: "koliko je tu kupcici da bi bilo kokoš i pulaštrici i svaki ima pet šest kili", a za vino: "koliko je tu kapljic da bi drugo leto bilo tolitri i da bi naš (imenuje se domacina) napuni sve bacve i bacvice, buidore i buidorice, a za kolejane dve tri damijane".

Na kraju svakog predstavljanja dara kralj poziva kolejane: »Svi ki ste okole recite amen«, a oni složno uglas odgovaraju: »Amen«. Domacini ih tada pocaste vinom, kolacima ili nekim toplim napitkom. Nakon cestitki i kraceg druženja kolejani na oproštaju od domacinima pjesmom zahvale: »Alla famiglia vita giuliva, e cento anni del ciel, evviva, evviva«.



Iako su cijele noci koledvali i na svakom kucnom pragu otpili barem gutljaj vina, na blagdan Sveta tri kralja svi se kolejani okupljaju na misi na koju se prinesu darove: veliki kolac (ukrašeni slatki kruh), kobasice, jaja i vino. Nakon mise svecenik po obicaju izreže kolac i podijeli ga puku, a potom se za sve župljane i njihove goste prireduje zabava na kojoj se caste darovima sakupljenim na kolejanju.

Obicaj koledve ili kolejanja, kako se naziva u Kaldiru nekoc je bio poznat i održavao ne samo mnogim Istarskim mjestima, vec i u sjevernoj Italiji, a poznaju ga i drugi krajevi Hrvatske. Koledva dolazi od latinske rijeci calendae (prvi dan), a oznacava prvi dan u mjesecu kada su se placale obaveze ili poravnavali dugovi. Tako i danas, poput svojih davnih predaka, primajuci darove sumještana Kaldirci kolejanjem poravnavaju dugove, razmirice, nesporazume... i neoptereceni ulaze u novo godišnje razdoblje.

Ovaj jedinstven pucki obicaj Kaldirci su predstavili na 35. medunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 2001. i na 1. medunarodnom festivalu jaslica i božicnih obicaja u Hrvatskoj »Mirisi, zlato i tamjan - Božic u Dubrovniku« 2005. godine, a buduci da je preksinoc Kaldriršcinom koledvalo mnogo mladih to svjedoci kako ova lijepa tradicija nece izumrijeti. (Zapisao i snimio Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter