U Njemačku po ideje za prvi istarski tematski park

Europa Park u Rustu godišnje posjeti 4,5 milijuna posjetitelja (B. BAN)
Europa Park u Rustu godišnje posjeti 4,5 milijuna posjetitelja (B. BAN)

U Lindaru, nedaleko od Pazina, za nekoliko godina trebao bi niknuti prvi tematski park u Hrvatskoj - Inspirit Fantasy Park, koji će na zabavan i edukativan način posjetiteljima predstavljati istarsku povijest, mitove i legende. Projekt, koji su pokrenuli udruga Istra Inspirit, Istarska županija te Grad Pazin, već je kandidiran na natječaj Ministarstva turizma za financiranje projektne dokumentacije da bi kasnije mogao povući novac iz europskih fondova.

Radi upoznavanja primjera dobre prakse, udruga Istra Inspirit organizirala je za studente pulskog sveučilišta, radnu skupinu LAG-a središnje Istre, predstavnike Istarske razvojne turističke agencije, županijskog Upravnog odjela za turizam te pazinske gradske uprave studijsko putovanje u Europa Park. Riječ je o drugom najposjećenijem zabavnom parku u Europi nakon pariškog Disneylanda.

Otvoren je 1975. u malom njemačkom mjestu Rust nedaleko od Strasbourga, a godišnje privuče čak 4,5 milijuna posjetitelja, prvenstveno iz Njemačke, Švicarske i Francuske. Glavni razlog njegove popularnosti, zbog čega se ljeti za ulaz na pojedine atrakcije čeka i do dva sata, niz je zabavnih i tematskih sadržaja na čak 94 hektara, koji u malome predstavljaju gotovo sve europske zemlje i njihove najznačajnije spomenike i atrakcije. Park, koji zapošljava čak 3.500 djelatnika, jednako je interesantan odraslima i djeci jer je svojim sadržajima prilagođen svima.

Da bi sličan park u Istri, naravno s drukčijom koncepcijom, bio isplativa investicija, smatra konzultant za razvoj tematskih parkova Franz Dombrowa koji je radio na konceptu ovog parka, ali i poznatog Disneylanda, te će o svojim iskustvima nešto više reći i na istarskom Turističkom forumu u prosincu u Puli. Upravo je on predstavnicima iz Istre, zajedno s dizajnerom parka u Rustu Andreasom Leilingom, predstavio ovaj vrijedan turistički projekt. Naime, zabavni parkovi u Europi godišnje prihoduju i do pet milijardi eura i taj je segment tržišta u stalnom porastu. Nijemci su najizdašniji potrošači ovakvih sadržaja i rado posjećuju sve vrste tematskih i zabavnih parkova te im za kvalitetan proizvod nije teško izdvojiti više novca.

- Istri, odnosno Hrvatskoj definitivno je potreban jedan kvalitetan tematski park i to je investicija koja će se svakako isplatiti. Glavni razlog je taj što u krugu od 400 kilometara od Istre nema niti jednog sličnog parka. Time biste mogli privući goste iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Njemačke, smatra Dombrowa. (Piše Barbara BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter