U Njemackoj ukinuta vojna obaveza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Njemackoj je u petak, nakon 55 godina, ukinuta obveza služenja vojnog roka, koju ce zamijeniti tzv. Savezna dragovoljna služba kroz koju bi bile zadovoljene potrebe oružanih snaga kao i sektora koji su dosad pokrivali civilni rocnici.

- Polazim od toga da ce se u godinama koje dolaze prijaviti dovoljno vojnika za ugovore na odredeno vrijeme kao i dragovoljaca, rekao je njemacki ministar obrane Thomas de Maiziere (Kršcansko demokratska unija, CDU) za dnevnik Bild. On je objasnio da se za pocetak "novog razdoblja Bundeswehra prijavilo 13.000 dragovoljaca".

U cetvrtak su posljednji rocnici koji su služili pod vojnom obvezom, nakon šestomjesecnog služenja, napustili njemacke vojarne.

Ukidanje vojne obveze nije uneseno u Ustav i time je instituciju vojne obveze moguce aktivirati jednostavnom vecinom zastupnika u Bundestagu.

Demokršcansko-liberalna vlada Angele Merkel odluku o privremenom ukidanju vojne obveze donijela je u sklopu opsežnog programa štednje kojim ministarstvo obrane do 2014. namjerava uštedjeti 8,3 milijardi eura. Daljnji cilj je Bundeswehr uciniti manjim, fleksibilnijim i bolje pripremljenim na misije u inozemstvu.

Vojna obveza uvedena je 1955. a u 55 godina vojni rok je odlužilo preko 8 milijuna rocnika. Nova Savezna dragovoljna služba može trajati do 23 mjeseca a za službu pod oružjem ili u civilnom sektoru mogu se prijaviti i muškarci i žene. Drugi dio potrebe za kadrom Bundeswehra bit ce pokriven profesionalnim vojnicima koji ce potpisivati ugovore na odredeno vrijeme. Bundeswehr bi ubuduce trebao brojati najviše 185.000 vojnika. Ubuduce ce i strancima koji žive u Njemackoj biti omogucena služba u oružanim snagama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter