U Njemackoj uhicen Vinko Sindicic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontroverzni Rijecanin Vinko Sindicic, nekadašnji suradnik tajnih službi Jugoslavije, uhicen je u Njemackoj. Ovu informaciju potvrdili su i iz hrvatske policije, ali samo utoliko da su izviješteni o Sindicicevu uhicenju u Münchenu, ali kažu da ni oni nemaju širih obrazloženja. Sindicicevo uhicenje izazvalo je veliku pažnju i iznenadenje cak i u istražiteljskim krugovima, ali i medu ostalima koji su upuceni u tu problematiku. Iz nekih izvora u Njemackoj saznajemo da je priveden ili u ponedjeljak kasno navecer ili u utorak i nakon toga uhicen.

Ovo uhicenje posebno je intrigantno jer je Sindicic zadnjih godinu, dvije imao posve drugu ulogu, bio je krunski svjedok njemackih istražnih i sudskih organa koji su se bavili rasvjetljavanjima tajnih akcija i likvidacija hrvatskih emigranata. Cini se da su neke stvari opasno prešle granicu tolerancije, pa su sebi važnog covjeka morali staviti u posve drugi status. Naime, od onoga koji optužuje druge, postao je osumnjicenik.

Prije svega, Nijemcima je bio kljucna osoba u slucaju ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana ?urekovica. Najnovije neslužbene informacije spominju mogucnost da je Sindicic uhicen baš vezano uz slucaj "?urekovic". On je u tom slucaju iznio kljucne cinjenice koje su osudile Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor, a vezano uz te informacije osumnjiceno je više osoba u Hrvatskoj, na celu s nekadašnjim celnicima tajnih službi Josipom Perkovicem i Zdravkom Mustacem, za kojima su potom raspisane i tjeralice.

Osumnjiceno je i nekoliko uglednih Rijecana, medu kojima je i Boris Brnelic, nekadašnji direktor i jedan od današnjih važnih dionicara Jadroagenta. Iz izvora bliskih tim krugovima spominje se da su neki od njih podnijeli jednu vrst protutužbe u kojoj su Sindicica okrivili za lažna svjedocenja i vjeruju da bi sadašnji veliki obrat mogao imati veze s tim. Sindicicev rijecki odvjetnik Slobodan Vecerina rekao je da zasad ne može komentirati ovaj slucaj.

Po našim informacijama, Vinko Sindicic ovih je dana trebao doci u Rijeku vezano za neke poslove, ali se nije pojavio. Sad je jasno i zašto. Jedan dosta pouzdani izvor napominje da se šuška o nekoj vrsti ucjene, vjerojatno Vinka Sindicica prema nekom vezanom za slucaj "?urekovic". Dobro upoznati s dogadajima, iz dosad poznatih cinjenica, prisjecaju se da je cijeli slucaj inace stalno imao jednu notu Sindiciceva obracuna s onima s kojima je vjerojatno nekad suradivao.

Na celu onih koje je otvoreno napadao bio je svakako i Josip Perkovic, nekadašnji celnik tajnih službi Jugoslavije, ali vrlo znacajna osoba u formiranju tajnih službi Hrvatske. Sindicic im je ocito svima zamjerao za ono što mu se dogodilo nakon uhicenja u Velikoj Britaniji pod sumnjom za pokušaj ubojstva emigranta Nikole Štedula zbog kojeg je u Škotskoj odležao deset godina zatvora. Otvoreno je pricao da prema njemu nisu ispunjena osnovna obecanja, naprotiv, da je njegova imovina uništena i razvucena.

Zanimljivo je da je Krunoslav Prates, koji je i zbog Sindicicevog svjedocenja osuden na doživotni zatvor, bio svjedok na sudenju Sindicicu u Škotskoj. Sigurno mu tada nije ostao u najljepšoj uspomeni, a Sindicic nam je govorio da je krug oko Perkovica slao Pratesa i druge koji baš i nisu previše pomogli.


Podijeli: Facebook Twiter