U Njemačkoj prosvjedi protiv imigracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak tisuća simpatizera njemačkog populističkog i islamofobnog pokreta Pegide prosvjedovalo je u ponedjeljak navečer u Dresdenu, na istoku Njemačke, optuživši priljev migranata u Europu za krvave napade u Parizu.

- Ovi napadi nisu došli niotkud, oni su rezultat politike imigracije ljudi koji uopće nemaju iste vrijednosti, rekao je čelnik pokreta Siegfried Daebritz uz povike mnoštva "Merkel mora otići!"

"Oni koji takozvanu 'religiju mira' (islam) ne povezuju s pitanjem izbjeglica i s borbom protiv terorizma umrljali su ruke krvlju današnjih i sutrašnjih žrtava", dodao je, upozorivši da je na djelu "etničko samoubojstvo" Europe.

Između 9.000 i 12.000 ljudi, po procjeni lokalnog sveučilišta specijaliziranog za prebrojavanje sudionika velikih skupova, okupilo se na glavnom trgu u tome gradu na tjednom skupu pokreta Europski domoljubi protiv islamizacije Zapada (Pegida).

Policija već tradicionalno ne želi davati procjenu broja sudionika, ali je ovo sveučilište poznato po svojim pouzdanim procjenama.

Na početku skupa sudionici su minutom šutnje odali počast žrtvama napada u Parizu i pada ruskog zrakoplova na Sinaju 31. listopada. Odgovornost za te dvije akcije preuzela je Islamska država.

- Ono što se dogodilo u Parizu samo potvrđuje naša upozorenja. Ovo je tužno, ali ne iznenađuje i mi smo vjerojatno idući na popisu, rekao je Thomas, 45-godišnji sudionik prosvjeda.

Politika otvorenosti prema migrantima kancelarke Angele Merkel sve se više osporava u njemačkoj javnosti, napose na desnici. Njemačka ove godine očekuje gotovo milijun imigranata.

Pegida, osnovana prije godinu dana, nedavno je doživjela ponovni uzlet s migrantskim valom koji je zapljusnuo Europu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter