U Njemačkoj i Nizozemskoj zahlađenje prema Putinu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve veće zabrinutosti na Zapadu o poštivanju ljudskih prava i razvoju demokracije u Rusiji pod Vladimirom Putinom mogle bi rezultirati hladnijim dočekom ruskom predsjedniku tijekom njegova posjeta Njemačkoj i Nizozemskoj, najvećim trgovinskim partnerima Moskve u Europi. Te dvije zemlje trebaju Rusiju za nabavu energenata i kao tržište za izvoz brojnih proizvoda, od volkswagena do tulipana, ali s nelagodom gledaju na Putinov odnos prema političkim oponentima i aktivistima za ljudska prava u njegovu novu mandatu u Kremlju.

Niz ruskih inspekcija provedenih u posljednje vrijeme u ruskim uredima nevladinih organizacija koje se financiraju iz inozemstva, uključujući i dviju njemačkih, izazvale su oštre kritike iz EU-a i Berlina. Te inspekcije se provode u skladu s novim ruskim zakonom o djelovanju nevladinih organizacija i vjerojatno će baciti sjenu na ono što je trebao biti uspješan Putinov ekonomski posjet Europi.

Putin, koji je lani počeo novi šestogodišnji mandat kao ruski predsjednik, u nedjelju će zajedno s kancelarkom Angelom Merkel nazočiti otvaranju velikog industrijskog sajma u Hannoveru, a u ponedjeljak će posjetiti Nizozemsku.

Putin je u intervjuu za njemačku javnu televiziju ARD odbacio kritike. "Vi ste ti koji plašite njemačku javnost", kazao je Putin, dodavši da nema ničeg neobičnog u zakonu koji zahtijeva da se nevladine organizacije s financiranjem iz inozemstva u Rusiji registriraju kao "strani agenti" - što je termin koji mnoge asocira na represiju i špijunažu iz sovjetskog doba. Putin je nekoliko puta optužio zapadne zemlje da koriste nevladine organizacije za špijuniranje Rusije i za pokušaje utjecanja na rusku politiku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter