U Nigeriji ubijeno najmanje 56 civila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj žrtava bombaškog napada na stocni sajam u sjeveroistocnom nigerijskom mjestu Potiskumu u državi Yobe nocu na cetvrtak narastao je na 56, objavio je bolnicki izvor, a još se nagada je li napad izvela islamisticka sekta Boko Haram.

Ranije u cetvrtak policija je izvijestila da je 34 osoba ubijeno u eksploziji i pucnjavi i upozorila da bi broj smrtno stradalih prodavaca mogao biti i veci.

"U mrtvacnici je 56 tijela i vjerujem da bi broj žrtava mogao rasti s obzirom na velik broj teških ranjenika", rekao je bolnicar u Potiskumu koji se predstavio kao Babangida.

Glasnogovornik policije u Yobeu Toyin Gbadegesin rekao je kako je na tržnicu stigla skupina ljudi te pocela bacati granate i pucati po prodavacima, kupcima i stoci. Takoder je rekao kako je napad slijedio nakon ranijeg neuspjelog pokušaja napada clanova iste bande. Tada su prodavaci uspjeli otjerati napadace koji su im željeli ukrasti novac.

Medutim, mjesto je ranije bilo meta napada sekte Boko Haram i sumnja se da ona stoji iza napada. "Svi znamo nacin rada BH-a. Oni aktiviraju eksploziv, a zatim pucaju iz vatrenog oružja", rekao je policijski zapovjednik Moses Namiri.

Boko Haram više od dvije godine izvodi napade i glavna je prijetnja u naftom bogatoj Nigeriji. Najcešce mete su policija i predstavnici vlasti iako cesto napada i civile koje smatra svojim neprijateljima kao primjerice kršcane.

Boko Haram želi nametnui islamsku državu u Nigeriji koja ima muslimansko i kršcansko stanovništvo. Smatra se da je sekta odgovorna za stotine žrtava otkako je pocela pobunu 2009. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter