U neredima u Mariboru 25 uhićenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 25 ljudi je uhićeno, a petnaestak ozlijeđeno u sinoćnjim neredima u Mariboru do kojih je došlo kad je policija rastjerala demonstrante koji su zahtijevali ostavku gradonačelnika Franca Kanglera, objavili su u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene podatke.

Ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak izjavio je sinoć u Mariboru da je velika većina prosvjednika čiji se broj po nekim procjenama kretao oko 5.000 bila izmanipulirana od strane provokatora koji su namjerno poticali na nasilje, te da prosvjedi bez obzira na moguću legitimnost zahtjeva građana nisu bili zakoniti jer nisu bili prijavljeni.

Za posljedice nereda odgovorni su i "anonimni" organizatori, rekao je Gorenak, dodavši da će policija učiniti sve da budu otkriveni i dovedeni pred lice pravde. Direktor slovenske policije Stanislav Veniger izjavio je da u svojoj karijeri još nije vidio takvo nasilje, te da je u sukobima s demonstrantima u Mariboru ozlijeđeno najmanje pet policajaca.

Prosvjede sa zahtjevima da gradonačelnik Kangler kojega se sumnjiči zbog kurupcije i klijentelizma dade ostavku organizira skupina nezadovoljnih građana preko Facebooka. Prosvjedi su započeli još prošlog mjeseca, ali do sada nisu bili tako masovni i nasilni. Organizatori najavljuju da će se prosvjedi nastaviti sve dok Kangler, kojega je iz članstva u međuvremenu isključila i Slovenska pučka stranka (SLS) čiji je donedavno bio istaknuti član, ne podnese ostavku, što on za sada odbija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter