U neredima u Francuskoj ozlijeđeni policajci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest je pripadnika posebne policije ozlijeđeno tijekom prosvjeda oko 20.000 ljudi protiv gradnje zračne luke u blizini Nantesa na zapadu Francuske. Borci za zaštitu okoliša prosvjeduju već više od godinu dana protiv vladinog plana izgradnje nove zračne luke na zapadu Francuske, a neki od aktivista zauzeli su područje na kojemu se planira gradnja i žive ondje u improviziranim drvenim kolibama. Policija ih je više puta bezuspješno pokušala otjerati.

Prosvjednici, među kojima su seljaci, mjesno stanovništvo i ekološki aktivisti, tvrde da će nova zračna luka nanijeti štetu okolišu te da je riječ o rasipanju javnog novca usljed gospodarske krize.

U prosvjedima u subotu u Nantesu, zavičaju francuskog premijera Joen-Marca Ayraulta, sudjelovalo je prema procjeni policije oko 20.000 ljudi. Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike, koji su bacali predmete i bojom prskali gradsku vijećnicu, palili građevinske strojeve i porazbijali urede tvrtke koja bi trebala izvoditi radove.

"Žao mi je što se ovaj prosvjed pretvorio u obično gradsko nasilje, izmaknuvši kontroli organizatora", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls.

Gradnja zračne luke, vrijedne 580 milijuna eura, trebala bi biti završena 2017. godine. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter