U nemirima u Egiptu stradale i starine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U egipatskoj krizi nije samo živote izgubilo mnoštvo ljudi, vec su se na putu razaranja našli i muzeji, džamije i starine neprocjenjive vrijednosti, izvijestila je agencija ANSA u nedjelju.

Nacionalni muzej Malawi, jedan od najpoznatijih egipatskih muzeja, u gradu Minyi, 250 kilometara od Kaira, vandali su opljackali i oštetili. Osim što su ukrali nekoliko dragocjenih predmeta, vandali su druge uništili te otvarali sarkofage, priopcilo je egipatsko ministarstvo za starine i odgovornost pripisalo pristašama Muslimanskog bratstva.

Oni su, izvijestilo je ministarstvo, organizirali prosvjed u vrtu muzeja, a potom su silom ušli u zgradu uništavajuci i nadzorne kamere. Službena procjena štete nije objavljena, no ministarstvo sastavlja listu nestalih predmeta ne bi li sprijecili njihovo krijumcarenje iz zemlje.

UNESCO i Interpol ce ukradene starine staviti na "crvenu listu" da bi sprijecili njihovu prodaju izvan Egipta. "To je veliki gubitak, jako me ražalostilo to što su ucinili", rekao je ministar za starine Mohamed Ibrahim.

Ministarstvo je objavilo da ce muzej Malawi ostati zatvoren, a drugi muzeji ostat ce otvoreni, ali ce se zatvarati dva sata ranije.

Zadnjih je dana u Egiptu zapaljeno i uništeno 40 kršcanskih crkava - katolickih, pravoslavnih i evangelickih. Oštecene su i neke džamije, a na internetu se mogu naci slike koje prikazuju posljedice uništavanja u džamiji Rabaa al-Adawiyah u kairskoj cetvrti Nasr City i štete na kairskoj džamiji al-Fatah iz koje je u subotu policija istjerala najtvrdokornije pristaše Muslimanskog bratstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter