U nekoliko dana groblje zabilježi čak 250 tisuća posjeta

Pulsko groblje najveće je groblje u Istri
Pulsko groblje najveće je groblje u Istri

Uoči blagdana Svih Svetih, 31. listopada te na sam blagdan 1. studenog, gradski autobusi Pulaprometa vozit će besplatno svakih pola sata i to prije podne od 8.30 do 11 sati te poslijepodne od 15 do 18 sati, doznajemo iz Grada Pule. Besplatan prijevoz, ali vozilima, bit će omogućen i na relaciji od gradskog groblja u Puli do groblja u Štinjanu, i to na zahtjev putnika.

Uređuju se prilazi groblju

Kao i svake godine u ovo vrijeme pripreme za obilježavanje blagdana Svih svetih na pulskom gradskom groblju u punom su jeku. Kako doznajemo od Darka Buršića, direktora Monte Gira, za blagdan Svih svetih gradsko groblje Monte Giro i groblje u Štinjanu bit će otvoreno cijelu noć.

- Prethodni tjedan uređivali smo staze na gradskom groblju na način da smo zamijenili dotrajali asfaltni sloj, a uređivali smo i prilazne ceste. Trenutno djelatnici Herculanee uređuju okoliš groblja, a naši djelatnici rastežu pijesak na stazama. Idućih dana donijet ćemo još pijeska za one građane kojima je to potrebno, naveo nam je Buršić i dodao da na groblje već sada dolaze brojni građani te uređuju grobove svojih najmilijih na kojima pale svijeće i donose cvijeće. 

Inače, ovo groblje, najveće u Istri, tijekom narednih će dana zabilježiti čak 250 tisuća posjeta budući da ga posjećuju ljudi iz Pule, cijele Istre i Hrvatske, ali i inozemstva, od kojih mnogi na groblje dolaze i po nekoliko puta, a neki i više puta dnevno. Zbog toga u tim danima na groblju vlada gužva, što se pokušava ublažiti besplatnim javnim prijevozom te uz pomoć policije i prometnih radara koji će i ove godine pomoći pri regulaciji prometa.

Groblja otvorena i cijelu noć

Direktor Monte Gira napominje da će tijekom blagdana, groblja u Puli i Štinjanu raditi od 0 do 24 sata. Također, kao i godinama unatrag, na centralnom križu gradskog groblja, građani će moći upaliti svijeće za sve one koji više nisu s nama, a pokopani su na nekom drugom groblju. Svim će posjetiteljima na usluzi za sve pitanja i pomoć biti djelatnici Monte Gira koji će na groblju dežurati. Na groblju se, kao i godinama dosad, organiziraju i dvije mise ispred kapelica, i to 1. i 2. listopada.

- Ukoliko ne bude velikih kiša i ružnog vremena blagdani će proći u najboljem redu, kao i godinama do sada, mirno i dostojanstveno, zaključio je Buršić i dodao kako prognostičari tijekom vikenda najavljuju sunčano vrijeme, a ni tijekom blagdanskih dana ne bi trebala padati jaka kiša.

Završetak radova na nišama u Štinjanu

Uređuje se i groblje u Štinjanu. Kako nam veli direktor Monte Gira Darko Buršić, upravo ovih dana dovršavaju se kamenarski radovi na opločenju novih niša koje se nalaze između novog i starog dijela, a nakon toga okolni dio popločit će se tlakovcem, kako bi sve izgledalo i bilo urednije idućeg tjedna.

Besplatne linije Pulaprometa

Tijekom "mrtvih dana " autobusi će putnike voziti besplatno, a prometovati će na relaciji Gradsko groblje - Ulica Starih Statuta - Giardini - Zagrebačka - Mletačka - Trg Republike - Marulićeva - Nazorova - Trg Republike - Dalmatinova (tržnica) - Smareglina - Giardini - Istarska - Flavijevska (Arena, ljekarna Punta) - 43. istarska divizija (autobusni kolodvor) - Gradsko groblje. (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter